Η παθογένεια του πνευματικού – πολιτικού κόσμου και η προπαγάνδα μέσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα βλέπουμε όλη την παθογένεια του πνευματικού αλλά και πολιτικού κόσμου να αναδύεται και μέσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αναφέρω λίγα ζητήματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως προπαγάνδα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

1.   Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν ”τραγουδιστές” και όχι πιστοί της διεθνολογικής γνώσης. Υποτίθεται είναι λάτρεις του Θουκυδίδη ο οποίος ήταν ο πατέρας της Ιστορίας και του Πολιτικού Ρεαλισμού. Ο Θουκυδίδης δεν είναι υπερ της ”παρεμβατικότητας΄’ στην Ιστορία, πιστεύει πως ό,τι γράφει είναι ”κτήμα ες αεί”. Δηλαδή όλα θα γίνονται όπως στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Ο Θουκυδίδης είναι στεγνός. Μιλάει για ισχύ και έχει ποσοτικό περίβλημα στα επιχειρήματά του. Ο Θουκυδίδης δε μας ”συμφέρει” στα ελληνοτουρκικά. Παρόλα αυτά οι δήθεν θαυμαστές του, μιλάνε για πολιτικές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα οι οποίες τον Θουκυδίδη θα τον φρίκαραν.

2.   Τελευταίες μέρες υπάρχει το επιχείρημα από δήθεν ρεαλιστές οτι ”η Ρωσία δεν διαβάζεται σωστά, διαβάζεται με το δυτικό πρίσμα”. Αυτό είναι φύλλο συκής δικαιολόγησης και άστοχο από την πλευρά του ρεαλισμού ο οποίος παραδέχεται οτι όλα τα κράτη αλλά και όλοι οι λήπτες απόφασης, ακολουθούν ορθολογικό υπολογισμό κόστους-οφέλους.

Το πιο σημαντικό είναι πως ο ρεαλισμός είναι κοσμοθεωρία και έχει ολιστικό περιεχόμενο. Τα κράτη είναι όλα ίδια και το μόνο που τα διακρίνει είναι η ισχύς. Αυτό το επιχείρημα που αναφέρουν οι δήθεν ρεαλιστές είναι κονστρουκτιβιστικό (θεωρία Κονστρουκτιβισμού) και όχι ρεαλιστικό.

3.   Περί Mearsheimer.

Ο Mearsheimer και ο Kissinger όπως άλλωστε και ο Kennan είναι τεράστια μυαλά στρατηγικής εμπειρίας. Στην Ελλάδα, δίνονται πρόχειρα και κακοποιημένα τα επιχειρήματά τους. Ας δούμε πώς: Και οι τρεις είναι υπερ του ήσσονος παρεμβατισμού και εναντίον της υπερεξάπλωσης αλλά και παρέμβασης στη διεθνή τάξη. Η ισορροπία δυνάμεων και όχι η ηθική καταδίκη της Δύσης είναι ο στόχος τους. Θεωρούν ως υπερεξάπλωση την αποστολή διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά το 1997.

Ο Kissinger είναι υπερ της επανένταξης στο διεθνές σύστημα ισορροπίας του όποιου ηττημένου. Ο Mearsheimer λέει πως πρέπει να ενθαρρύνονται οι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο να εισέρχονται σε πολέμους καταστροφικούς και φθοροποιούς (στρατηγική της κατατριβής). Αυτό αποσιωπάται τελείως και σε έναν άνθρωπο που εύλογο είναι να μη γνωρίζει, ακούγονται ως ΄΄ηθικές-φιλορωσικές θέσεις”. Την όποια εισβολή τύπου Ιράκ και Ουκρανίας, δε θα τη δικαιολογούσε κανείς από αυτούς γιατί πολύ απλά, τη θεωρούν ανοησία και έλλειψη γνώσης διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων. Μετά από πόλεμο, το σύστημα πάλι ψάχνει για ισορροπία οπότε είναι λογικό να υπάρξει επανεξοπλισμός ή επέκταση αμυντικών οργανισμών (ΕΕ της άμυνας και ΝΑΤΟ).

Ο Mearsheimer από το 1992-1995 έχει προβλέψει την αστάθεια της Ευρώπη στο περίφημο Back to the Future: Instability in Europe γιατί πολύ απλά θεωρεί ντετερμινιστικά οτι η πτώση του διπολικού κόσμου δεν μπορούσε να κρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Δεν έχουν καμία σχέση με ηθικές καταδίκες και τιμωρίες ηθικών λαθών οι άνθρωποι αυτοί. Ό,τι γίνεται στην Ουκρανία επομένως, είναι επειδή ακολουθούνται αυτοί τελικά από τις ΗΠΑ και όχι ο Μπρεζίνσκι τον οποίον και εγκατέλειψαν (αν δεν τον εγκατέλειπαν θα ήθελαν να πάρουν όλη την Ουκρανία οι δυτικοί, προτίμησαν να ρίξουν τον Βαλδίμηρο μέσα να φθαρεί).

Δεν είναι αμαρτία ένας μη μυημένος να λέει τέτοια πράγματα. Προσέξτε πολύ τους τηλεδιδασκάλους που ακούτε οι οποίοι έχουν παρατήσει το sport εδώ και πολύ καιρό και ούτε πατριώτες είναι , ούτε ακαδημαϊκά ορθοί. Να πολιτευτούν ήθελαν και τίποτε παραπάνω και κάνουν ασκήσεις ταϊσματος σανού, που είναι η βασική ”ικανότητα” που χρειάζεται να έχει ένας πολιτικός.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ