Ο Πρωθυπουργός έκανε καλά τη δουλειά

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έφερε αποτέλεσμα στη διεθνή σκηνή αλλά και ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του. Αναγκαία και τα δύο για να πάμε παρακάτω.

Οι εξαγγελίες για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία, η αναφορά του σε δημόσιες επενδύσεις (πρώτη φορά που οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πρώτες στη λίστα) αλλά και η ευρύτατη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία είχαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε εσωτερικό κι εξωτερικό. Ειδικά η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, την οποία είχε εγκαινιάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την αγορά των Mirage τη δεκαετία του 1980, προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις. Η “εξόφληση” των γραμματίων με τη Γερμανία τόσο στο αμυντικό επίπεδο όσο και στο διπλωματικό φαίνεται να λειτουργεί. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει στην πράξη πάρει τα ηνία της ηγεσίας της ΕΕ από την αδύναμη πλέον καγκελάριο Μέρκελ κι εμείς αποφασίσαμε να πάμε με τον ισχυρό. Ρεαλιστική απόφαση από ένα πρωθυπουργό που έχει κατηγορηθεί ευρέως για τις οικογενειακές του σχέσεις με τη Γερμανία.

Οι δημόσιες επενδύσεις στον αμυντικό τομέα είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται η ντόπια βιομηχανία. Τόσο οι δημόσιες επιχειρήσεις όσο και οι ιδιωτικές θα βγουν ωφελημένες από την υλοποίηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από τις συνέργειες που θα προκύψουν. Στην πράξη για να λειτουργήσει μια τέτοια απόφαση απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση από τα “χθες”. Η ντόπια βιομηχανία έχει σχεδόν παραλύσει και η κρατική μηχανή αδυνατεί να δώσει διεξόδους. Ακόμα και ο περίφημος νόμος περί προμηθειών των ΕΔ είναι ακόμα στο δρόμο κι έρχεται. Εδώ να αποσαφηνίσουμε πως δεν υπάρχει χώρος για “δικούς μας” και τους “άλλους”. Όποιος μπορεί ν’ ακολουθήσει καλώς, όποιος όχι, ας ασχοληθεί με κάτι άλλο. Η στιγμή είναι κατάλληλη για πολλά και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

Στο εξωτερικό οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ωφέλησαν την εικόνα της Ελλάδας κι έδωσαν ένα σαφές μήνυμα για το ποιος είναι ο “κακός της γειτονιάς”. Όμως ας μην ξεγελιόμαστε, η Τουρκία είναι μεγάλη και σε πληθυσμό και σε πόρους κι οφείλουμε να σεβαστούμε το γεγονός. Η μία και μοναδική διέξοδος που έχουμε είναι να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Ρουά ματ λέγεται η κίνηση αυτή στο σκάκι την παρούσα στιγμή. Θέλει κότσια όμως και να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Οι ΗΠΑ μάλλον θα μας στηρίξουν σ’ ότι κι αν κάνουμε για τους δικούς τους λόγους και η ΕΕ με ηγέτη τη Γαλλία θα πράξει το ίδιο, οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας.

Εν ολίγοις, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη, εξαιρετικά καλά προετοιμασμένη και εξόχως καλοστημένη. Εμείς εδώ που δεν έχουμε κομματικές ταυτότητες μπορούμε να το πούμε χωρίς να κατηγορηθούμε για υποκειμενική αρθρογραφία, καθότι έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στο πρόσφατο παρελθόν για τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Άντε ν’ αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτά που εξαγγέλθηκαν.

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ στα περισσότερα του άρθρου, γιατί όμως ο πρωθυπουργός έπρεπε να έλθει στη ΔΕΘ για τις εξαγγελίες αυτές,να γίνουν πάλι πορείες με διαδηλώσεις, κυκλοφοριακό χάος, αποκλεισμούς δρόμων και τεράστια αστυνομική κινητοποίηση,που έφεραν τα πάνω κάτω στη ζωή της πόλης;Δεν θα έφτανε η εμφάνιση του στην ΤV και να γλυτωναμε όλα αυτά που είχαν τεράστιο κόστος για το δημόσιο,αλλά και καταστηματάρχες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ