Πτώση Σινούκ 11 Σεπ 2004: Τα αναπάντητα ερωτήματα με τους 17 νεκρούς

ΠΤΩΣΗ ΣΙΝΟΥΚ 2004

Πτώση Σινούκ: Σαν σήμερα το 2004, 17 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους μετά από συντριβή ΣΙΝΟΥΚ στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ανάμεσά τους και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «ΣΙΝΟΥΚ», που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, κατέπεσε στη θάλασσα, ανοικτά του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες του. Συνολικά 17 νεκροί, ανάμεσά τους και ο προκαθήμενος Αλεξανδρείας, Πέτρος.

Το ελικόπτερο του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή τρία-τέσσερα μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας. Είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05.

Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Γύρω στις 11 το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.
Σύμφωνα με τότε πληροφορίες από το ΓΕΣ, το Chinook είχε παραληφθεί πριν από ένα με ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν περί τις 4 το απόγευμα από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Πέπλο μυστηρίου

Λίγες μόλις ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, κάποιοι έκαναν λόγο για ελλείψεις στο τεχνικό προσωπικό που προκαλούσαν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Άλλοι είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες που είχαν παρουσιάσει ρωγμές.

Όλα όσα ακούστηκαν και γραφτήκαν όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την πτώση του Σινουκ, ενώ χρόνια μετά δεν έχουν δοθεί ακριβείς απαντήσεις για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας, με τους συγγενείς των θυμάτων να συνεχίζουν τον αγώνα για να αποκαλυφθεί το τι προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου οδηγώντας στο θάνατο τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Δικαστική απόφαση – σταθμός στην υπόθεση θεωρείται αυτή του 2015 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δικαιούνται αποζημίωσης οι συγγενείς των θυμάτων. Τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησαν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης.

Η Λίστα των θυμάτων

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος

– Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος

– Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος

– Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος

– Αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά

– Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,

– Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος

– Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη

– Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη

– Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα

– Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη

– Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,

– Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ

– Ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου

– Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης

– Αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και

– Επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ