Πώς απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στον Τσαβούσογλου;

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην νέα τουρκική πρόκληση που αυτή την φορά ως στόχο είχε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος…

Με μια φράση και λίγες λέξεις οι οποίες θα μπορούσαν να κολλήσουν σε πάρα πολλές περιστάσεις απάντησε το ΥΠ.ΕΞ. στην τουρκική πρόκληση Τσαβούσογλου.

Η φράση είναι αυτή:

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που καιρό τώρα δείχνει να μην σέβεται ούτε αυτά που ξέρει ούτε αυτά που δεν ξέρει ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως οσα και να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο είναι καλά καμωμένο και κακώς αντιδρα η Ελλάδα.

«Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή»,  αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο.

Η δε επίθεση στον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας έχει να κάνει με την φράση των Τούρκων πως: «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Τι είχε πει ο Προκόπης Παυλόπουλοςκαι ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι; Αυτό που η Αθήνα θεωρεί εδώ και δεκαετίες αυτονόητο. Δηλαδή πως:

«Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ