Οι ρεαλιστικοί στόχοι από τις συναντήσεις Μπάιντεν και Μητσοτάκη με Ερντογάν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης *

 

Η ανάγκη της Τουρκίας να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τη Δύση, τα κεφάλαια της οποίας έχει ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον Ερντογάν. Θα είναι συνεπώς αχρείαστο να βγει κατόπιν της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό η εικόνα ότι τα «έσπασαν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ρεαλιστικοί στόχοι της Αθήνας δεν μπορεί να είναι άλλοι παρά το σπάσιμο του πάγου, η σχετική αποκατάσταση της διαπροσωπικής σχέσης των δύο ηγετών, η εδραίωση κατάστασης αποκλιμάκωσης, καθώς και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και των ΜΟΕ.

Όσο για την συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας της συμμαχίας,  τήρησης του κράτους δικαίου και  προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο  Ερντογάν και επισήμως θα αντιληφθεί ότι δεν απολαμβάνει
εύνοιας Αμερικανού προέδρου όπως άλλοτε επί θητείας Τραμπ.

Η Τουρκία έχει ανάγκη να δείξει καλό πρόσωπο προς τη Δύση

Του Κωνσταντίνου Φίλη

Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, λίγες μέρες μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και εύλογα διεξήχθη υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Ακολούθησε ένα δύσκολο 12μηνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει επέλθει αποσυμπίεση της έντασης στο πεδίο, χωρίς τη διεξαγωγή παράνομων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι προκλητικές δηλώσεις διατηρούνται και τα μικροεπεισόδια, όπως το χθεσινό με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του ελληνικού λιμενικού, δεν εκλείπουν, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι επιβαρυμένο.

Από την άλλη, η ανάγκη της Τουρκίας να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τη Δύση, τα κεφάλαια της οποίας έχει ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον Ερντογάν.

Θα είναι συνεπώς αχρείαστο να βγει κατόπιν της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό η εικόνα ότι τα «έσπασαν». Είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον ότι η συνάντηση θα γίνει κατά μόνας, χωρίς αντιπροσωπείες ώστε να υπάρχει χρόνος αλλά και άνεση στον μεταξύ τους διάλογο. Να μην αισθανθεί δηλαδή σε κάποια στιγμή την ανάγκη ο πιο συναισθηματικός Ερντογάν να απαντήσει στον Μητσοτάκη ενώπιον τρίτων.

Οι ρεαλιστικοί στόχοι της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί παρά να είναι το σπάσιμο του πάγου και η σχετική αποκατάσταση της διαπροσωπικής σχέσης των δύο ηγετών ώστε να μπορούν να συνομιλούν συχνότερα και όποτε κρίνεται απαραίτητο να παρεμβαίνουν.

Δεύτερος στόχος είναι να εδραιωθεί η κατάσταση αποκλιμάκωσης και να γίνει κατανοητό ότι τυχόν επαναφορά των εντάσεων θα έχει μεγάλο κόστος για την Άγκυρα. Τρίτος στόχος είναι η έμφαση στη θετική διμερή ατζέντα των πολλαπλών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το φθινόπωρο, αν βέβαια δεν έχει προηγηθεί μία κατάσταση έντασης στην Κύπρο.

Η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και των ΜΟΕ μπορεί να δώσουν μία αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο χωρίς την κατάλληλη πολιτική βούληση δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται περισσότερο για λόγους εντυπώσεων.

* Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αναλυτής διεθνών θεμάτων του Ant1

 

Πηγή: liberal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ