Ρήγας από Θράκη: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα Εθνικά μας Δίκαια και η εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών – ΦΩΤΟ

Ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε, την έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη και στρατιωτικές Μονάδες της Θράκης.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια της ενημέρωσης που του έγινε στο Δ’ ΣΣ είχε συνομιλία και απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό Επιτηρητικού Φυλακίου της Ε/Τ μεθορίου μέσω VTC-HARP.

Επίσης, του έγινε περιήγηση στους χώρους κατασκευής 8 νέων διαμερισμάτων ΣΟΑ, στο παλαιό Διοικητήριο του 25 ΛΔΒ και της ΙΣ/ΧΧV ΤΘΤ και στο υπό κατασκευή πάρκο αναψυχής στον προαύλιο χώρο των νέων ΣΟΑ. Επισκέφθηκε το Βρεφονηπιακό Σταθμό, καθώς και το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης. Στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της XXV ΤΘΤ και ακολούθως παρακολούθησε επίδειξη αρμάτων μάχης με πραγματικά πυρά. Αύριο, Σάββατο, ο ΑΝΥΕΘΑ θα παραστεί στα εγκαίνια του περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού και αναφερόμενος στο ρόλο και την αποστολή του Σχηματισμού επισήμανε:

«Η Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και κρίσιμο παράγοντα στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είστε η αιχμή του δόρατος για την άμυνα της πατρίδας, καλύπτοντας την ακριτική περιοχή της Θράκης.

H Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ν’ αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα».

Σχετικά με το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε:

«Το αναγνωρίζει και η ίδια η ελληνική κοινωνία, διότι η προσφορά σας δεν έγκειται μονάχα στην εκπλήρωση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, καθώς βρίσκεστε δίπλα του όποτε αυτό χρειαστεί.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παράλληλα με την κύρια αποστολή τους αποτελούν βασική πηγή παροχής κοινωνικού έργου. Βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη και με πλήθος δράσεων συμβάλουν στην έρευνα και διάσωση, στις αεροδιακομιδές, στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην υγειονομική υποστήριξη κατοίκων σε ακριτικές περιοχές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, στην κατασκευή μικρών τεχνικών έργων και στην κάθε μορφής αρωγή σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη».

Αναφερόμενος στις απειλές τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τη γενικότερη συμβολή τους στην ανόρθωση της χώρας, υπογράμμισε:

«Από εδώ δηλώνουμε για ακόμη μία φορά ότι είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς τα εθνικά δίκαια, η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Όσοι επιβουλεύονται τα δίκαια της πατρίδας να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος. Θα σας επαναλάβω κάτι που είπα χθες, κατά την επαφή μου και τη γνωριμία μου με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Ότι, δηλαδή, η ετοιμότητα, το υψηλό παρά τις οικονομικές δυσκολίες φρόνημα και η ενίσχυση του αποτρεπτικού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν έναν όχι προβεβλημένο ίσως αλλά σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Σε μια εποχή που η οικονομική ελευθερία και ανεξαρτησία μας δοκιμάστηκαν σκληρά, το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ακόμη ψηλότερα, μη επιτρέποντας σε κανένα ξένο παράγοντα να διανοηθεί έστω να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Ξάνθη ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Ο Στρατός μας είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, μπορεί και πρέπει να στηρίξει και το έχει πράξει πολυεπίπεδα. Αυτό εξάλλου δίνει το παράδειγμα σε όλους μας,προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Μας τιμά, τιμά τον Αρχηγό του ΓΕΣ και τους δύο Αρχηγούς των δύο Σωμάτων Στρατού, τον κ. Καμπά και τον κ. Μπίκο, ο τρόπος με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιούν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Συνιστούν ιδιαίτερη τιμή για μένα αυτά τα οποία είδα στο Δ’ Σώμα Στρατού, διότι, πέρα από την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει και μια μεγάλη τιμητική προσφορά που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και βοηθάει στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή. Είμαι ευτυχής που έχουμε αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και στην περίοδο της κρίσης στηρίχτηκαν αλλά και στήριξαν την προσπάθεια την οποία κάναμε για να βγούμε από το αδιέξοδο της επιτροπείας και των μνημονίων. Είναι κλειδί η ασφάλεια στην περιοχή, μια περιοχή όπου είναι προτεραιότητα η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη».

Για τα αναδρομικά των ενστόλων:

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό. Μέσα στο πλαίσιο όλων των ανακοινώσεων πιστεύω πως θα είναι και η υποστήριξη των Ελλήνων στρατιωτικών. Τα μέτρα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Εμείς, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αρχίζουμε να επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους καρπούς των σκληρών προσπαθειών του. Γιατί η κοινωνία μάς στήριξε, στήριξε αυτή την προσπάθεια. Επιστρέφουμε λοιπόν πίσω, αυτό το οποίο καταφέραμε να έχουμε ως πλεόνασμα. Τα στοιχεία μαρτυρούν πως η ανάπτυξη προχωράει με γοργούς ρυθμούς αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη μέρα».

Για τις συντάξεις:

«Και το θέμα των συντάξεων είναι μέσα στο πλαίσιο της μάχης την οποία δώσαμε. Θεωρούμε πια ότι δεν είναι απαραίτητο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Η επόμενη μέρα είναι πολύ διαφορετική. Εμείς προχωράμε και μετά το πέρας της κυβερνητικής θητείας θα κριθούν όλοι και όλες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ