200 ελληνικοί σύλλογοι στη Ρωσία έκαναν συνέδριο!

Ρωσία: 200 εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων έκαναν συνέδριο στο Ταγκανρόγκ και συζήτησαν για το ρόλο του ελληνικού λαού στην ιστορία της Ρωσίας.

 

 

Στις 10 Ιουνίου, στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, έλαβε χώρα το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας», το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 100ή επέτειο του 1ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Ελλήνων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Τον Ιούνιο του 1917, στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, έφτασαν εκπρόσωποι των πιο επιφανών ελληνικών οικογενειών.

Κύριος στόχος ήταν η ίδρυση μιας ενιαίας οργάνωσης, της «Ένωσης Ελλήνων Ρωσίας» που θα προωθούσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Το συνέδριο διήρκεσε δύο εβδομάδες στο κτήριο του προγυμνασίου θηλέων της πόλης.

Εκατό χρόνια μετά, πάνω από 200 εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στο Ταγκανρόγκ ερχόμενοι από όλες τις γωνιές της Ρωσίας για να παρακολουθήσουν το συνέδριο και να συζητήσουν για το ρόλο του ελληνικού λαού στην ιστορία της Ρωσίας.




Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε:

«Στο Ταγκανρόγκ, πριν από εκατό χρόνια, για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του Ελληνισμού της Ρωσίας με κύριο στόχο την ένωση των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.

Χαίρομαι που σήμερα είμαστε οι συνεχιστές αυτών των μεγάλων παραδόσεων, του έργου που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας. Τελούμε σημαντικό έργο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ιβάν Σαββίδης




Λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, χτίζουμε ναούς, ιδρύουμε νέα σχολεία. Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν θα σταματήσουμε εδώ.

Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, των οποίων η φωνή πρέπει να ακουστεί».

Από την πλευρά του ο Αν. Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης ανέλυσε τη συμβολή της Ρωσίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στους Ποντίους δήλωσε:

«Το τμήμα Προσφυγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οργάνωσε το 1990 μία επιστημονική ημερίδα, όπου οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μόνη ομάδα πληθυσμού στην ανθρώπινη ιστορία, που κράτησε τη γλώσσα του, τα ήθη του και τα έθιμά του μετά από μεταναστευτικό κύκλο τριών χιλιάδων ετών είναι οι Πόντιοι».

Όπως σημείωσε ο Δ. Πλευράκης, οι δράσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα συνεχιστούν ακόμα και μετά τη λήξη του αφιερωματικού έτους με ανταλλαγές φοιτητών, με υποτροφίες κ.ά.

Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο υπεύθυνος της νεοσύστατης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος παρέθεσε ένα απόσπασμα της μελέτης του ποντιακής καταγωγής πολιτικού Ελ. Παυλίδη:

«Κανενός τμήματος του εν διασπορά ελληνισμού η ιστορία δεν συνδέεται τόσο στενά με την ιστορία του ελληνικού έθνους, όσο στενά και αδιάσπαστα είναι συνδεδεμένη με αυτήν η ιστορία του ελληνισμού της Ρωσίας».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του συμβουλίου της ελληνικής νεολαίας, πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας, βετεράνοι και επίτιμα μέλη του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας.

Ένας από τους βετεράνους του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, ο Γαβριήλ Ποπόφ, πρώτος δήμαρχος της Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έστειλε το δικό του μήνυμα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου μέσω ενός βίντεο-χαιρετισμού.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φωτιάδης έθεσε το ιστορικό πλαίσιο και ανέλυσε τις συνθήκες που επικρατούσαν τα 100 χρόνια που χωρίζουν τα δύο συνέδρια (1917-2017).

Τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά από το πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ το 1917 δεν επέτρεψαν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από τους συνέδρους.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Αναλύθηκε ιδιαίτερα η σχέση των ελληνικών και των ρωσικών κοινοτήτων καθώς και ο ρόλος και η σημασία των Ελλήνων της Αζοφικής.

Μετά από τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι Έλληνες της Ρωσίας, οι σύνεδροι καθώς και τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν στα πιο διάσημα ελληνικά αξιοθέατα του Ταγκανρόγκ όπως είναι η Ιστορική πλατεία, η οδός Γκρέτσεσκαγια (Ελληνική), το σπίτι του Βαρβάκη, η Πέτρινη σκάλα και ο χώρος όπου παλαιότερα βρισκόταν ελληνικό μοναστήρι.

Τα σχόλια από αυτούς που επισκέφτηκαν το Ταγκανρόγκ για πρώτη φορά ήταν πολλά και θετικά.

Οι περισσότεροι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι επειδή, όπως τόνισαν, δεν είχαν ξαναδεί σε άλλη πόλη της Ρωσίας τόσα πολλά συγκεντρωμένα ελληνικά σπίτια αλλά και αξιοθέατα.

Η υπερηφάνεια ήταν μεγάλη για όλους τους Έλληνες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερα συμβολική αξία.

Εκατό χρόνια μετά, οι Έλληνες της Ρωσίας συνέχισαν τον αγώνα των προγόνων τους όλοι μαζί ενωμένοι.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ