Ρωσικά οπλικά συστήματα και νησιά του Αιγαίου – Κατά πόσο αποδυναμώνονται;

ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

Με αφορμή την αποστολή στην Ουκρανία βλημάτων οπλικών συστημάτων ανατολικής προέλευσης που βρίσκονται στα νησιά, έχει γίνει πολύς θόρυβος . Πολλοί θεωρούν πως έτσι αποδυναμώνονται τα νησιά και γίνονται λεία στον Ερτογάν.

Επιγραμματικά:

  α) είναι μια μυωπική αντίληψη διότι την άμυνα των νησιών και της Χώρας πρέπει να τη δούμε στο μεγάλο κύκλο που λέγεται διεθνές σύστημα κι όχι μόνο μέσα από τους τοπικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Σε αυτή τη βάση η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα από τέτοιες επιλογές ενισχύει την άμυνα της Χώρας όπως ακριβώς φυσικά έγινε με την αποστολή Πάτριοτ (ένα στρατηγικό όπλο για την άμυνα της Χώρας) στη Σαουδική Αραβία.

  β) Η άμυνα των νησιών πρωτίστως εξασφαλίζεται από το ναυτικό και την αεροπορία. Χωρίς αεροπορική υπεροχή και ναυτικό αποκλεισμό δεν μπορεί η Τουρκία να καταλάβει κανένα νησί. Αντίθετα εάν πετύχει αεροπορική υπεροχή και ναυτικό αποκλεισμό τότε καμιά στρατιωτική δύναμη επί των νησιών δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να επανδρώσει στο βαθμό που απαιτείται τόσο πολλά νησιά. Ούτε αυτός ο κατακερματισμός των δυνάμεων είναι αποτελεσματικός κατά πολλούς.

  γ) Πρέπει να είναι τα νησιά στρατικοποιημένα; Σαφώς και πρέπει και για την άμυνα αλλά κυρίως για ένα άλλο πιο σημαντικό λόγο. Ο στρατός αποτελεί στοιχείο της κυριαρχίας μιας χώρας.

Η αποστρατικοποίηση επειδή το ζητάει η Τουρκία (από επιβολή) κι όχι από επιλογή σημαίνει περιορισμένη κυριαρχία κι άρα ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο που αποτελεί το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας απέναντι στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον 25ο μεσημβρινό που είναι ο στόχος της. Αυτός είναι ο λόγος ειδικά σήμερα που επιμένει κι όχι για να αποδυναμώσει τα νησιά και να επιτεθεί.

  δ) Κινδυνεύουν τα νησιά από στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας; Ναι εάν εξασφαλίσει εξωτερική νομιμοποίηση. Καθόλου εύκολο όμως όταν πρόκειται για επίθεση εναντίον μιας Χώρας μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πλέον μετά την διεθνή κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας εναντίον του εισβολέα Πούτιν αυτό το ενδεχόμενο έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ και φαίνεται κι από την αλλαγή στάσης του Ερτογάν.

Στο δια ταύτα καλό είναι να προβληματιζόμαστε αλλά ας κάνουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις κι όχι να φέρνουμε την καταστροφή αγνοώντας τον τρόπο που λειτουργεί το διεθνές σύστημα. Και πάντα να βλέπουμε το μεγάλο κύκλο.


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ