Ρούπελ: Η μάχη των ηρώων – ΒΙΝΤΕΟ μέσα από τα Οχυρά!

Ρούπελ: Στην «Μάχη των Οχυρών» που η ιστορία έγραψε χρυσές σελίδες μας ξεναγεί το ΓΕΣ με εντυπωσιακά βίντεο που αξίζει να τα δούν όλοι.

Η «Μάχη των Οχυρών», το Ρούπελ και ο ηρωισμός του Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου που απάντησε στον κατακτητή ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται αποτελούν χρυσές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας που το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναδεικνύει σήμερα με αφορμή την επέτειο της έναρξης της σκληρής μάχης στα οχυρά.

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) μας γυρνάει σε εκείνες τις ηρωικές εποχές:

Λέγοντας Μάχη των Οχυρών, εννοούμε τον τετραήμερο εκείνο σκληρό, άνισο και επικό αγώνα 6-9 Απριλίου 1941, που έγινε στα Οχυρά, από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων, για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις 05:15 της 6ης Απριλίου, ημέρα Κυριακή, χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας για απάντηση, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν ταυτόχρονα στο ελληνικό έδαφος και στη Νότια Γιουγκοσλαβία. (Επιχείρηση «ΜΑΡΙΤΑ»).

Στη συνοριακή αυτή γραμμή, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπήρχαν 21 Οχυρά, που αποτελούσαν την οχυρωμένη τοποθεσία, τη γνωστή «Γραμμή Μεταξά», σχεδιασμένη και κατασκευασμένη αποκλειστικά από ελληνικά χέρια, ανώτερη της γραμμής «Μαζινώ» και εφάμιλλη της γραμμής «Ζίγκφριντ».

Τα Οχυρά αυτά ήταν: Παπαδοπούλα (Ποποτλίβιτσα), Οχυρό (Ιστίμπεη), Σπανή Πέτρα (Κελκαγιά), Στήριγμα (Αρπαλούκι) και Παλιουριώνες, Ρούπελ Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμοειδές, Καστίλο, Άγιος Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος και Νυμφαία.

Το καθένα με την ιστορία του και τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών του εκπέμπει ηρωισμό και ανδρεία και όλα μαζί μεγαλείο και θαυμασμό.

Ηρωισμός δίχως τέλος

Χαρακτηριστική του πνεύματος της εποχής είναι η καταγραφή που γίνεται για τους νεκρούς από την σκληρή μάχη που έληξε με την επικράτηση των Γερμανών.

Ο Πλευράκης για τον αριστερό υποτομέα του Συγκροτήματος Σιδηροκάστρου σημειώνει στην έκθεση του: “Αι απώλειαι ασήμαντοι έναντι τοιούτου αγώνος ώστε περιορισθεί σε 4 νεκρούς αξιωματικούς και 40 άνδρες τραυματίες 2 αξιωματικοί και 150 άνδρες.

Απεναντίας του αντιπάλου βαρύτατε ως μαρτυρούν τα υπάρχοντα νεκροταφεία και ας αποσιωπώ δια λόγους σκοπιμότητος“.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ