Ρωμανιάς: “Πότε συμφέρει να υποβάλλω αίτηση για συνταξιοδότηση”

Το “καυτό” ερώτημα που θέτει πλήθος στρατιωτικών, Πότε συμφέρει να υποβάλλω αίτηση για συνταξιοδότηση απάντησε ο Γιώργος Ρωμανιάς στην Ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ

 

Οι περίπου 120.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες περικοπές μισθών και κατάργηση ή μείωση επιδομάτων.

Το ερώτημα που συνήθως θέτουν είναι εάν θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

Το ερώτημα αυτό είναι το πλέον σύνηθες που θέτουν οι στρατιωτικοί, είπε π πρώην ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς στην ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ με θέμα «Ασφαλιστικό, Μισθολογικό, Συνταξιοδοτικό στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Οσοι κατετάγησαν πριν από το 1992 και συμπλήρωσαν έως το 2012 τα 24,5 έτη υποχρεωτικής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας συμπληρώνουν φέτος τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη, αρκεί να έχουν συνολικά 27,5 έτη.

Στα έτη υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση (24,5) συνυπολογίζεται και η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς).

Στο συνολικό χρόνο εξόδου (27,5, 29, 30,5 κ.λπ.) προσμετρώνται διπλά τα έτη σε μονάδες εκστρατείας (μάχιμη υπηρεσία), που μπορεί να είναι από 2 έως 5 χρόνια.




Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση παραίτησης θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ό έτος για τις γυναίκες.

Επίσης, στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία.

Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία, απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4½ ετών.

Στην περίπτωση ανικανότητας που οφείλεται στην υπηρεσία, δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος.




Τι λέει ο Ρωμανιάς

“Ποιοι μπορούν να φύγουν;”. Στο ερώτημα αυτό απαντά ο κ. Ρωμανιάς λέγοντας:

Στον δημόσιο τομέα φεύγουν όσοι έχουν ιδιαίτερους λόγους (οικογενειακά θέματα, θέματα υγείας, προσωπικές συνθήκες στην εργασία, πιθανότητα άλλης απασχόλησης).
Στον ιδιωτικό τομέα φεύγουν εκείνοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα.

Αλλιώς κάποιος γιατί να φύγει και να έχει τη μείωση;
Ο κανόνας είναι “δεν φεύγουμε”, ή πιο σωστά “δεν φεύγουμε επί του παρόντος”.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ