Τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούν τη μη απομόνωση της Ρωσίας

rvsiaoikonomia

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σοβαρές προσπάθειες για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει βήματα (Συμφωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ, μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην Βουλγαρία μέσω του IGB κλπ.).

Από την άλλη:

1.  Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Μόσχα είναι απομονωμένη:

Η Ρωσία έχει ήδη διπλασιάσει την πώληση πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πιο πολυπληθείς χώρες του πλανήτη, ενώ η άνοδος των τιμών στην ενέργεια (εξαιτίας της στάσης χωρών όπως η Σαουδική Αραβία) εξυπηρετεί τους Ρώσους.

2.  Οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι φυσικού αερίου στην Ευρώπη (Αίγυπτος, Αλγερία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν), όπως και δυνητικοί πάροχοι, όπως το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, διατηρούν στενές σχέσεις με τους Ρώσους, πάρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κράτη αυτά δεν φροντίζουν για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, ούτε ότι υποστηρίζουν την εισβολή, ούτε ότι συμβαδίζουν με την Ρωσία.

Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε αίσθηση για το τι πραγματικά συμβαίνει αναφορικά με την θέση της Ρωσίας στο διεθνές στερέωμα μετά την εισβολή.

Η μη απομόνωση της Ρωσίας φαίνεται και από την συμμετοχή αξιωματούχων από δεκάδες χώρες στο 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης το οποίο διεξήχθη από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου. Μια από τις χώρες που έδωσαν το παρόν στο Φόρουμ ήταν και η Τουρκία.

Δυστυχώς ο πλανήτης δεν έχει δείξει την δέουσα στάση απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι λόγοι; Πολλοί και διαφορετικοί. Και οι λόγοι έχουν να κάνουν με συμφέροντα και όχι με αρχές και αξίες.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ