Πώς επηρεάζεται η παρουσία της Ρωσίας σε Μ. Ανατολή – Κ. Ασία – Καύκασο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΑ ΣΙΑ ΚΑΥΚΑΣΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την παρουσία της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Συρία (Μέση Ανατολή)

Η Μόσχα αποφάσισε την μεταφορά Ρώσων στρατιωτών από την Συρία προς ενίσχυση των δυνάμεών της στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστηθούν με Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» και φιλοϊρανούς μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η αντίδραση του Σύρου προέδρου Άσαντ ήταν ξεκάθαρη: επισκέφθηκε την Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

ΣΥΡΙΑ ΙΡΑΝ

Η εστίαση της Ρωσίας στο ουκρανικό επιτρέπει και στην Τουρκία να πάρει πρωτοβουλίες για την κατάσταση στην βόρεια Συρία, ενώ ταυτόχρονα δυνάμεις όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν περαιτέρω την επιρροή τους στην Δαμασκό.

Καζακστάν (Κεντρική Ασία)

Ο Καζάχος πρόεδρος Τοκάγιεφ επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση του εμπορίου και την στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Το σημαντικότερο: τουρκικά drones θα παράγονται στο Καζακστάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, το καθεστώς στο Καζακστάν δίσταζε να συνεργαστεί με την Τουρκία, ενώ έβλεπε ως ανεπιθύμητες τις προσπάθειες του Ερντογάν να εφαρμόσει μια πανισλαμική και παντουρκική εξωτερική πολιτική (εξού και ο χαρακτηρισμός των Γκρίζων Λύκων και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικές οργανώσεις).

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν (Καύκασος)

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, ναι μεν κρατούν ουδέτερη στάση στον πόλεμο αλλά προχωρούν σε κινήσεις που πιθανώς δεν θα τις έκαναν πριν την έναρξη του πολέμου.

Η Αρμενία, για παράδειγμα, δεν ψήφισε υπέρ της Ρωσίας στις ψηφοφορίες καταδίκης της εισβολής στον ΟΗΕ και εντατικοποίει τις συνομιλίες με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το Αζερμπαϊτζάν, από την μεριά του, αποφάσισε να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχει στην Ευρώπη και εντατικοποίει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Μπακού και Γερεβάν προσπαθούν, επίσης, να βρουν τρίτους διαμεσολαβητές στην τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση της σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Τον ρόλο αυτόν φαίνεται να αναλαμβάνει, δειλά-δειλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ