Γιατί το Ισραήλ δεν υποστηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία;

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον Vladimir Putin.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ είπε ότι το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία και ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο αντιμαχομένων. Το ίδιο είχε πει και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy πριν από λίγες ημέρες.

Το Ισραήλ ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αρνήθηκε, ωστόσο, να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Γιατί το Ισραήλ, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ, δεν υποστηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία και συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με την Μόσχα;

Η απάντηση είναι απλή:

Μετά το 2015, το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ρωσία διότι η τελευταία εμπλέκεται στρατιωτικά στην Συρία.

Δεν είναι τυχαίο, την περίοδο 2015-2019, ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu είχε επισκεφτεί δέκα φορές την Μόσχα για να συζητήσει με τον Putin τις εξελίξεις στην Συρία.

Η Ρωσία, πάρα την στήριξη που παρέχει στο καθεστώς Assad, επιτρέπει στους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν στόχους εντός Συρίας.

Οι Ισραηλινοί χτυπάνε κυρίως τις εγκαταστάσεις των Ιρανών και των φιλοϊρανικών οργανώσεων που βρίσκονται στην Συρία και πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος (Hezbollah κλπ.).

Αν το Ισραήλ υποστηρίξει ανοιχτά την Ουκρανία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε τους Ρώσους να ενεργοποιούν τους S-400, τους έχουν μεταφέρει στην Συρία το 2017, και να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των Ιρανών και των συμμάχων τους.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ