Η Ρωσία προετοιμάζει συμμαχίες και οικονομικά παζάρια με τη Δύση

ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Στη συνδιάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν μίλησε ενώπιον Ιρανών, Κινέζων και Ινδών ομολόγων του ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός οικονομικού forum παρόμοιο με αυτό των BRICS, όπου θα υπάρχει και η Τουρκία. Φυσικά, αν και γνωρίζουμε ότι θα υφίσταται η δυσκολία συμπόρευσης κάποιων κρατών μεταξύ τους (λχ Ινδίας με Τουρκία) σε μια τέτοια οικονομική ομάδα, και πρακτικά είναι δύσκολο να γίνει, όμως και μόνο που έπεσε ως ιδέα από τον Πούτιν, και ειδικά για την προσχώρηση της Τουρκίας, δηλαδή η δημιουργία ενός νέου BRICS, όμως με κράτη κυρίως της ανατολικής περιφέρειας, πρέπει να μας ενεργοποιήσει διπλωματικά.

Πολλοί θα σπεύσουν να πούνε, ότι έχουν επαληθευτεί για τη φιλοτουρκική στάση του Πούτιν. Το θέμα ωστόσο, και ξεφεύγοντας από τον παρωπιδισμό, δεν είναι η ικανοποίηση ότι αποδεικνύεται (;;) πως ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει συνεργασία με το τουρκικό κράτος (καθώς και ο Μπάιντεν έχοντας τόσο τη Νούλαντ και την ομάδα Μπλίνκεν,  όσο και τον Στόλτενμπεργκ κινείται σε αυτό το μοτίβο, με τη μόνη διαφορά ότι οι πολιτικές διαχείρισής του πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο), αλλά πώς ως Ελλάδα πρέπει να είμαστε στις επάλξεις των διπλωματικών εξελίξεων, και καθώς μαζί με την Κύπρο είμαστε κατ’ ουσίαν τα ευρωπαϊκά κράτη που μπορούμε να το πετύχουμε, αν κινηθούμε μεθοδικά και με θέληση να διαμορφώσουμε εμείς τις εξελίξεις κι όχι να είμαστε ουραγοί, όπως συνήθως συμβαίνει.

Ο Πούτιν με αυτό που είπε, ουσιαστικά ο λεκτικός του τρόπος ερμηνεύεται ως προσπάθεια από μέρους του να βάλει (ή πιο σωστά να “επεκτείνει” καθώς ο Μπάιντεν με τις πολιτικές του έβαλε τα νέα θεμέλια) Τείχος ανάμεσα σε ανατολική και δυτική περιφέρεια, απομονώνοντας από κάθε άποψη το γεωγραφικό τμήμα στο οποίο κείτεται η χώρα του. Ωστόσο πραγματικά το παράδοξο (;;) είναι, ότι μέσα στον  “οργανισμό” που επιθυμεί (;;) να δημιουργήσει δεν υπάρχει κανένα αραβικό Κράτος, αν και γνωρίζουμε τις ιστορικές σχέσεις που έχει με κάποια από αυτά.

Όμως καθώς βάλαμε σε τρεις λέξεις-κλειδια της παραπάνω παραγράφου πολλά ερωτηματικά, οφείλουμε την στάση αυτή του Πούτιν όχι να τη δούμε ως πρόθεση μεθοδευμένη, αλλά ως μία προειδοποιητική στάση στη Δύση και κυρίως στην ΕΕ, καθώς ειδικά με τον ευρωπαϊκό Θεσμό επιδιώκει ένα παζάρι (καθώς ας μην ξεχνάμε, πατάει ότι σε λίγους μήνες έχουμε χειμώνα)…. ο Πούτιν επιδιώκει να πάρει “το αίμα του πίσω” με παζαρτζίδικο και καθε άλλο παρά με εκβιαστικό τρόπο.

Γι’ αυτό και η πρόταση που ανακοίνωσε αφενός δεν περιέλαβε κράτη αραβικά, μία συνθήκη που αν είχε πρόθεση πραγματικά να κάνει πράξη τα λεγόμενά του με συστηματικό τρόπο εννοείται ότι δεν θα μιλούσε για μια (απλά) αναβαθμισμένη οικονομική ένωση, αλλά για μια ένωση οικονομικό- ενεργειακή, έναν αναβαθμισμένο οργανισμό που θα περιελάμβανε (έναν παρόμοιο OPEC και έναν BRICS). Αφετέρου και μετά από την επέμβαση στην Ουκρανία, καθιστώντας αναμφισβήτητα τη χώρα του το ” μαύρο πρόβατο” της Διεθνούς Διπλωματίας, ο Ρώσος ηγέτης δεν θα επιδίωκε να δημιουργήσει έναν οργανισμό που καλώς ή κακώς λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία, η Κίνα (σαφώς και το Ιράν, όσο παράδοξο να ακούγεται, αλλά και η Ινδία) ουσιαστικά θα είχε το “πάνω χέρι” στην επαφή του οργανισμού αυτού με τη Δύση, αναγκαζόμενος στην πραγματικότητα να συναινεί στη βάση των πολιτικών που θα διαμόρφωνε η Κίνα (αλλά και το Ιράν και η Ινδία) με τη δυτική περιφέρεια. Ήταν δυνατόν να προτείνει έναν οργανισμό που η χώρα του θα ήταν ουραγός;

Όμως η ομιλία αυτή του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη καταδεικνύει αυτό που συνήθως λέμε τελευταία πολλοί αναλυτές και επιστήμονες, ότι ως χώρα οφείλουμε να αποτελέσουμε το δίαυλο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μία ακόμη πιο στενή σχέση με τον αραβικό Κόσμο ( που παρόλο που κάποιες χώρες του κινούνται χαμαιλεοντικά ή δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διαφορές που έχουν κάποια από τα αραβικά κράτη μεταξύ τους) ενδεχομένως θα έλεγα, και ένα θεσμικό όργανο πολιτικο-ενεργειακο- στρατιωτικής υπόστασης που θα λειτουργεί προστατευτικά των ενωσιακών συμφερόντων στην ανατολική περιφέρεια.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ