Το άγνωστο σαμποτάζ των εργατών σε γερμανικό εργοστάσιο κατασκευής αντιαεροπορικών βλημάτων

ΣΑΜΠΟΤΑΖ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το άγνωστο σαμποτάζ των εργατών σε γερμανικό εργοστάσιο κατασκευής αντιαεροπορικών βλημάτων. Έβαζαν ελάχιστη πυρίτιδα στα πυρομαχικά για να μην πέφτουν τα αεροπλάνα!

 

Το 1943 ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β17 (με το όνομα «The Tondelayo«) ενώ βομβάρδιζε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη γερμανική πόλη του Kassel χτυπήθηκε από πολλά αντιαεροπορικά πυρά. Παρά ταύτα, οι πιλότοι του κατάφεραν να το φέρουν πίσω στην Αγγλία.

Εκεί έκπληκτοι οι μηχανικοί που ανέλαβαν να συντηρήσουν το αεροσκάφος ανακάλυψαν ότι στις δεξαμενές καυσίμου είχαν σφηνωθεί 11 αντιαεροπορικά βλήματα των 20mm από τα οποία κανένα δεν είχε εκραγεί!

Η έκρηξη ενός και μόνου τέτοιου βλήματος στο καύσιμο αρκούσε για να καταστρέψει το B17 στον αέρα και να σκοτώσει όλα τα μέλη του πληρώματός του. Τα βλήματα αφαιρέθηκαν με προσοχή από τις δεξαμενές καυσίμου και ανοίχθηκαν.

Το εσωτερικό των δέκα ήταν άδειο, κάτι που σήμαινε ότι είχαν ελάχιστη πυρίτιδα, ίσα-ίσα για να φύγουν από τα αντιαεροπορικά πυροβόλα αλλά να μην κάνουν ζημιά στα συμμαχικά αεροπλάνα που επιχειρούσαν πάνω από τη Γερμανία. Στο ενδέκατο βλήμα βρέθηκε ένα χαρτί που έγραφε στα τσέχικα:

“Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα για σας”

Το μήνυμα ήταν από κάποιους Τσέχους, από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που ως σύγχρονοι δούλοι, δούλευαν μέχρι θανάτου στα εργοστάσια πυρομαχικών των Γερμανών. Όμως, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είχαν το σθένος να σαμποτάρουν την παραγωγή πυρομαχικών εκεί που ήταν, κάτω από τη μύτη των βασανιστών τους με θανάσιμο κίνδυνο της ζωής τους.

Αναμνηστική φωτογραφία του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β 17 “The Tondelayo” με το πλήρωμά του
Αναμνηστική φωτογραφία του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β 17 “The Tondelayo” με το πλήρωμά του

Ο Αμερικανός αεροπόρος, Elmer Bendiner που ήταν ραδιοναυτίλος στο Β17 που χτυπήθηκε με τα «τζούφια» βλήματα αναφέρει το περιστατικό στο βιβλίο του “The Fall Of Fortresses”. Μεταπολεμικά αναζήτησε τους εργάτες για να τους ευχαριστήσει που έσωσαν τη ζωή τη δική του και των συναδέλφων του.

Δεν τους βρήκε και όπως έμαθε αν δεν είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς, είναι πολύ πιθανόν ότι σκοτώθηκαν στη διάρκεια κάποιου βομβαρδισμού από συμμαχικά αεροπλάνα στο εργοστάσιο θανάτου όπου εκτελούσαν καταναγκαστική εργασία. Με τον αθόρυβο τρόπο τους είχαν σώσει άγνωστο αριθμό πιλότων. Ανώνυμοι ήρωες ενός παγκόσμιου πολέμου.

 

 

 

Πηγή: michanitouxronou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ