Σαμοθράκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Η συμβολή των ΕΔ

Σε κατάσταση έκακτης ανάγκης βρίσκεται η Σαμοθράκη μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν το νησί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν δίπλα στους κατοίκους

 

 

Στο «μάτι του Κυκλώνα» βρέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας η Σαμοθράκη, καθώς «χτυπήθηκε» αιφνιδιαστικά από έντονα καιρικά φαινόμενα, που την άφησαν σοβαρά «λαβωμένη» σε βασικές υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις υποδομές, ενώ για τον λόγο αυτό θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα τα σχολεία. Τα σχολικά κτήρια δεν έχουν πρόβλημα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, ωστόσο υπάρχει ζήτημα με τις μετακινήσεις.

Η καταιγίδα μετά τη Σαμοθράκη πέρασε και από τη Θάσο, προκαλώντας και εκεί καταστροφές. Όσον αφορά στη Σαμοθράκη, οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη Χώρα – η οποία έχει θαφτεί στην κυριολεξία κάτω από τόνους λάσπης – είναι ανυπολόγιστες.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να αποσταλεί από τη Θράκη ειδικός κινητός εξοπλισμός, ενώ το νησί έχει μείνει και χωρίς δημαρχείο, καθώς υποχώρησε πλήρως τοίχος του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν. «Κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτίριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας.

Τεράστιες είναι οι ζημιές και στην υδροδότηση του νησιού, αλλά και στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και παρέσυραν στο διάβα τους δρόμους και γεφύρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπεσε η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, με αποτέλεσμα να αποκοπεί πλήρως το νότιο τμήμα του νησιού.

Στρατός και Πυροσβεστική δίπλα στους κατοίκους

Στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ.

Η ΕΜΑΚ έχει πάει με ειδικές αντλίες, ενώ έχει σταλεί και κλιμάκιο για να στηρίξει το συντονιστικό κέντρο στο νησί.

Πολύ σημαντική και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και μετά από σχετική αίτηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις στη Σαμοθράκη, όπως εκτίθεται κατωτέρω.

α. Διάθεση κλιμακίου 11 στελεχών με τα ακόλουθα μηχανήματα – οχήματα, που μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς από την Αλεξανδρούπολη και έχουν ήδη ξεκινήσει την συνδρομή τους, αναλυτικότερα:

· Ένας ισοπεδωτής γαιών

· Δύο εκσκαφείς τάφρων

· Ένας φορτωτής

· Ένα διοικητικό όχημα

β. Διάθεση 48 στελεχών από μονάδες που εδρεύουν στη ν. Σαμοθράκη (3 αξιωματικοί, 45 οπλίτες), με τα ακόλουθα μηχανήματα – οχήματα:

· Δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113

· Ένα φορειοφόρο όχημα MERCEDES 240

· Ένα λυματοφόρο

· Τέσσερα φορτηγά γενικής χρήσης

· Μία υδροφόρα

· Δύο διοικητικά οχήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ