Σαν σήμερα, 3 Οκτ 1926: Τα εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό.

 
 
 
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ετησίας εμποροπανηγύρεως» στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας ανήκει στο βουλευτή Νικόλαο Γερμανό, ο οποίος, στις 28 Απριλίου 1925, σε μία εποχή που η «Εκθεσιακή Ιδέα» κυριαρχεί στην Ευρώπη, καταθέτει στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα. Ζητά άδεια να υλοποιήσει την έμπνευσή του, την παίρνει και χρίζεται άμεσα ως ο πνευματικός πατέρας της ΔΕΘ.

Η ιστορία της έκθεσης

3 Οκτωβρίου 1926.
Τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη τραβούν τα βλέμματα των μεγαλύτερων ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής και, φυσικά, ασκούν κοσμική γοητεία στις συζύγους τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία της περιοχής μόλις ξεκινά.
1940
Έχοντας περιπλανηθεί σε όλη την πόλη, η ΔΕΘ HELEXPO μεταφέρεται οριστικά και εγκαθίσταται στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος διακόπτει τη λειτουργία της, αλλά όχι το μέλλον της.
1951
Το σχέδιο Μάρσαλ συμπεριλαμβάνει και τους λεηλατημένους χώρους της ΔΕΘ, που εκμεταλλεύεται την χρηματοδότηση με τρόπο ευφυή.
1966
Με 1.600.000, αριθμός-ρεκόρ, επισκέπτες είναι η χρονιά ορόσημο, μέσα στις δύο δεκαετίες ’50 & ‘60 που η έκθεση φτάνειστο απόγειο της επιτυχίας της, όταν οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονται σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση! Η κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της απογειώνεται.
1970
Η ΔΕΘ HELEXPO χτίζει τα μεγαλύτερα περίπτερά της. Στους χώρους τους φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις ακόμα και σήμερα. Σε ένα ανήσυχο πολιτικό κλίμα, η ΔΕΘ HELEXPO συνεχίζει να καινοτομεί. Διοργανώνονται οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας, η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 καλύπτεται το σύνολο της ελληνικής παραγωγής με πλέον των 25 κλαδικών εκθέσεων. Στην ίδια περίοδο παλιές και νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Τραγουδιού – παίρνουν διεθνή προσανατολισμό και αποτελούν σημεία αναφοράς.
1999
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάται σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη HELEXPO.
2013
Η ΔΕΘ HELEXPO επανενώνεται σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα το οποίο λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Eγκαταστάσεις – δραστηριότητες

Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σε έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο.
Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Τα τρία συνεδριακά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα.
Η ΔΕΘ-Helexpo έχει την ευθύνη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει περισσότερες από 15 κλαδικές εκθέσεις ετησίως, πραγματοποιεί περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, οργανώνει τα εθνικά περίπτερα σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, διοργανώνει συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την περιουσία της και τον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο ΔΕΘ 104,9 και παρέχει συμβουλές στην πολιτεία για την εκθεσιακή πολιτική.
Μεταξύ των στόχων της είναι η ανάπτυξη και σύσφιγξη των οικονομικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών, η προβολή της ελληνικής παραγωγής, η στήριξη της Ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, καθώς και η προβολή του ελληνικού τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ