Σαν σήμερα: Οι Γερμανοί επιτίθενται – Οι Έλληνες αντιστέκονται

Σαν σήμερα, το 1941, στις 05.30 ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα πρίγκιπας Έρμπαχ επιδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή διακοίνωση

 

 

Οι Γερμανοί ανέντιμα επιτίθενται κατά της Ελλάδος. Οι Έλληνες όμως συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους και τιμωρούν με τις λιγοστές τους δυνάμεις και τα ελάχιστα μηχανοκίνητα τους μέσα σκληρά τον αριθμητικά υπέρτερο εχθρό που διαθέτει επιπλέον αμέτρητα μέσα για να επιτύχει τον στόχο του.

Με την διακοίνωση των Γερμανών διατυπώνονταν ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ελληνικής ουδετερότητας και αναγγελλόταν, ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο ελληνικό έδαφος.

Νωρίτερα στις 05:15, εκδηλώνεται η πρώτη επίθεση γερμανικών δυνάμεων κατά των ελληνικών φυλακίων του Όρους Mπέλες (Κερκίνη).

Μετά τις 05:30, η γερμανική επίθεση κατά των ελληνικών προφυλακών επεκτείνεται σε όλο το μέτωπο, από το Τριεθνές (στo Δυτικό Μπέλες) μέχρι βόρεια της Κομοτηνής. Ήδη εναντίον της Ελλάδας ενεργούν δυνάμεις της 12ης Γερμανικής Στρατιάς που υποστηρίζονται από την ισχυρότατη Γερμανική Αεροπορία.

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε σφοδρή αεροπορική επίθεση και αποκλεισμός με νάρκες του λιμένα του Πειραιά. Πυρπολούνται και βυθίζονται πολλά εμπορικά πλοία και αχρηστεύεται το αντιτορπιλικό ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Κατά τον βομβαρδισμό χτυπήθηκε και εξερράγη το Βρετανικό φορτηγό CLAN FRAZER το οποίο μετέφερε 400 τόνους τορπιλών. Η έκρηξη προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές στο λιμάνι.

Την πρώτη αυτή ημέρα της γερμανικής εισβολής χειριστές της 22 Μοίρας Διώξεως με αεροσκάφη P.Z.L.P 24 κατέρριψαν δύο εχθρικά Henschel Hs 126 (Σγός Αντωνίου και Υπσγός Κατσιμπούρης το πρώτο και Σγός Δάκος, Υπσγός Κοντογιώργος και Υπσγός Κατσιμπούρης το δεύτερο). Την ίδια ημέρα καταρρίφθηκε ένα ακόμη γερμανικό αεροσκάφος Dornier Do 17 από τον Υπσγό Οικονομόπουλο Παν. της 24ης Μοίρας Διώξεως (αεροσκάφος Bloch MB 151).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ