Σε Συμφωνία για κοινό μέτωπο μέσω EastMed κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ

ΑΓΩΓΟΣ EASTMED

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, με τις υπογραφές της σχετικής διακρατικής συμφωνίας να αναμένονται στις αρχές του 2020 σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα

Όπως αναφέρει το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ωστόσο η τουρκολιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στην επίσπευση των διαδικασιών.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κανάλι, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Στη συμφωνία θα καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Το Σίγμα αναφέρει, μάλιστα, ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως τη μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία. Προσθέτει, δε, ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία.

Πρακτικά η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ξεπερνά το επίπεδο μιας απλής διπλωματικής ενέργεια καθώς θα αποτελέσει άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις τέσσερις χώρες, σε μια περιοχή που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με παράνομες ενέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ