ΣΕΚΠΥ – Ροζολής: Δεν θέλουμε να “ψηφήσει η κατσίκα του γείτονα”

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον ΣΕΚΠΥ προχωρούν ενωμένες για καλύτερα αποτελέσματα, τόνισε ο πρόεδρός του Τάσος Ροζολής


 

Tην Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ΛΑΕΔ η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΚΠΥ παρουσία του ΑΝ.Υ.ΕΘ.Α κ. Δημήτρη Βίτσα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Πτέραρχος, Κοσμάς Βούρης για την συνεισφορά του στην επίτευξη των στόχων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΠΥ κ. Αναστάσιος Ροζολής , σημείωσε μεταξύ άλλων πως, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε, προωθήθηκαν λύσεις σε αρκετά από τα διαχρονικά προβλήματα της Αμυντικής μας Βιομηχανίας. Παράλληλα, έγιναν σημαντικές κινήσεις, ικανές να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο κύριος Ροζολής στάθηκε ιδιαίτερα στην συνέχιση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου / ΓΔΑΕΕ και στην ΕΑΒΙ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όπου κατεβαίνουμε σαν Εθνική Ελλάδος πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας από την πλευρά του, δεσμεύθηκε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ΕΑΒΙ και ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η εξυγίανση των Κρατικών Βιομηχανιών , η προώθηση της Εξωστρέφειας της ΕΑΒΙ κλπ.

 

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναλυτικά

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την ΕΑΒΙ.
Παρόλα αυτά αρκετά χρονίζοντα θέματα λύθηκαν και έγιναν κινήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της ΕΑΒΙ.

 

Θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε όσον αφορά τις ενέργειες και δραστηριότητες του ΣΕΚΠΥ που πιστεύουμε ότι βοηθούν της προσπάθεια στήριξης και επανεκκίνησης της βιομηχανίας.

 

Θα αρχίσω με τις επισκέψεις του ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ σε ξένες χώρες όπου οργανωμένα με την συνεργασία της ΓΔΑΕΕ διοργανώσαμε Industry Days στις οποίες παρουσιάζονται οι δυνατότητες της ΕΑΒΙ και των αντίστοιχων ΑΒΙ των χωρών και μπαίνει ο σπόρος μελλοντικών συνεργασιών.

 

Το 2016 υπήρξαν οργανωμένες Industry days με συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού Ελληνικών εταιρειών σε ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΗΠΑ.

 

Συγχρόνως υπήρξε επίσημη Ελληνική Παρουσία με Ελληνικό Περίπτερο στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της AUSA 2016.
Υπήρξε επίσης Ελληνική Συμμετοχή στην Eurosatory.

 

Είναι εδώ σκόπιμο να αναφέρω ότι η συμμετοχή του ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ αλλά και του Αναπληρωτή της ΓΔΑΕΕ και νυν Γενικού Δντή καθώς και των λοιπών στελεχών της ΓΔΑΕΕ και του Υπουργείου δεν είναι διακοσμητική όπως ίσως θα περίμενε κανείς.

 

Οι παραπάνω έρχονται στις εκθέσεις και παραμένουν υποστηρίζοντας τις Ελληνικές εταιρείες.

 

Όπως έλεγε κάποιος συνάδελφος στην AUSA του 2016 «πρώτη φορά βλέπω Υπουργό να ανοίγει Ελληνικό Περίπτερο κα να φεύγει μαζί με τους εκθέτες όταν κλείνει η Έκθεση».

 

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε ταξιδέψει πάνω από 10 φορές μέσα στην χρονιά που πέρασε στις Βρυξέλλες είτε συνοδεύοντας τον ΥΕΘΑ στην επίσημη επίσκεψη του στην EDA ή στις συναντήσεις της EDA που αφορούν την χρονομίσθωση Αρμάτων, Αλλαγή-Βελτίωση της Οδηγίας 81/2009, την συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα CAPTECH και στα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και στο Preparatory Action.

 

(η βοήθεια των στελεχών της ΓΔΑΕΕ κων Λέκκα, Κλειδαρά, Ζαννίκου της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, του Πλχου κου Μπούμπα αλλά και των λοιπών στελεχών είναι συνεχής και ανεκτίμητη).

 

Στην χώρα μας ο Σύνδεσμος παρουσίασε τις θέσεις της ΕΑΒΙ σε ημερίδες που διοργάνωσε η ΣΕΘΑ, EXPOSEC, NAPMA, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, ATHENS FLYING WEEK, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, του ΥΕΘΑ στην Θεσσαλονίκη για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ στις ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΔ στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την ΕΑΒΣ, στο ΥΠΕΞ για την Οικονομική Αμυντική Διπλωματία.

 

Μετά από επισκέψεις μας σε Σόφια και Παρίσι, βρισκόμαστε στην διαδικασία υπογραφής ΜΟU (καλού μνημονίου συνεργασίας) με τις αντίστοιχες ενώσεις ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Άμυνας και Ασφάλειας.

 

Στην Ελλάδα συμμετείχαμε στις Industry Days με Αμερικανικές και Ισραηλινές Εταιρείες για προγράμματα και συνεργασίες στα Ελικόπτερα και στα Μη Επανδρωμένα Οχήματα καθώς και σε συναντήσεις με αντιπροσωπείες ΥΠΑΜ από Αίγυπτο, Ινδονησία, ΗΑΕ, ΚΑΤΑΡ.
Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσομε τις απόψεις μας με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής τους Αρχηγούς των Επιτελείων τον ΥΕΘΑ και τον ΑΝΥΕΘΑ.

 

Έγιναν για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του ΣΕΚΠΥ συσκέψεις με θέμα την ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒΙ στις LOR από ΗΠΑ (Ε/Π SCHINOOK, Αντ/κα F16 , E/Π ΚΙΟWA, Εκσυγχρονισμός F16).

 

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να αναγράφεται η ανάγκη συμμετοχής της ΕΑΒΙ στις παραπάνω προμήθειες. Ο στόχος του Συνδέσμου είναι να καθιερωθεί ελάχιστο ποσό 30% της Ελληνικής Συμμετοχής (όχι ΕΠΑ) επί της αξίας (του Τζίρου) του ξένου οίκου στην Ελλάδα όσον αφορά απόκτηση καινούργιου κύριου υλικού η απαρτίων.

Η συμμετοχή αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο στο υλικό προς προμήθεια αλλά θα μπορεί να διαχέεται σε όλη την ΕΑΒΙ.

Μέσα στο 2016 ψηφίστηκε ο Νόμος Ν4736 που επιλύει τα ζητήματα των ληγμένων συμβάσεων ΑΩ με τρόπο σύμφωνο με τις προτάσεις του ΣΕΚΠΥ.
Ζητάμε να υποστηριχθεί η ΓΔΑΕΕ με ανθρώπινο δυναμικό και Νομική κάλυψη ώστε να ολοκληρωθεί η περίφημη Εκκαθάριση των παλαιών συμβάσεων και να προχωρήσουμε στην σύναψη νέων με την συμμετοχή των εταιρειών της ΕΑΒΙ.

 

Η προσπάθεια εξυγίανσης επανεκκίνησης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας (της Μεγάλης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας) είναι η απαραίτητη για να αναπτυχθεί στο σύνολο της η ΕΑΒΙ.

 

Χωρίς δυναμική και αναπτυσσόμενη ΕΑΒ δεν υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην χώρα. Το ίδιο για την Ναυπηγική Βιομηχανία, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

 

Παραβαίνοντας λοιπόν κε Υπουργέ τον Ελληνικό κανόνα να ζητάμε να … “ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” εμείς ζητάμε να βοηθηθεί ή να υποστηριχθεί και να μου επιτρέψετε την υπερβολή να μεγαλώσει και να γίνει Ταύρος που θα ανοίξει δρόμο για όλους μας.

 

Κύριε Υπουργέ τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την απεριόριστη και συνεχή υποστήριξη όπως και τον κο Υπουργό, την ΓΔΑΕΕ τον κο Κυριακίδη και τον απελθόντα Γενικό κο Βούρη, τον κο Τηλιακό στα ΑΩ και του κους Λέκκα στην ΔΑΕΤΕ αλλά και όλα τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ, τον Ελληνοαμερικανικό για την άψογη συνεργασία.

Να καλωσορίσουμε και τα 9 νέα μέλη που προστέθηκαν στην οικογένειά του ΣΕΚΠΥ το 2016 COSMOS, EAB, THALES HELLAS, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΑΕΡΟ US, ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ STEEL, ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, HDVS, NORSAFE. Mετά και τις νέες εγγραφές ο ΣΕΚΠΥ έχει 111 Ελληνικές Εταιρείες μέλη.

 

Να ευχαριστήσω επίσης τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ όπου όλοι μαζί σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αλλά και τα απλά μέλη μας για την στήριξή τους. Όπως είπε ο κος Ναύαρχος στην κοπή της πίτας της ΓΑΔΕΕ έγινε ένα μεγάλο βήμα και τώρα νιώθουμε ότι είμαστε ΟΜΑΔΑ.

 

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι προχωράμε στο επόμενο βήμα όπου δεν υπάρχουν πια δύο παρατάξεις , δύο οπτικές των Προμηθευτών και οι Υπηρεσιακές αλλά μία η Ελληνική Οπτική.

 

Να είμαστε όλοι σίγουροι ότι όπου κατεβαίνουμε σαν Ελληνική (Εθνική Ελλάδος) Ομάδα, θα πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό Αποτέλεσμα.

 

Αναφορά στον απελθόντα Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Βούρη

Τα περισσότερα από αυτά που ανέφερα στην ομιλία μου δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί αν δεν είχαμε την στήριξη ορισμένων ανθρώπων.

 

Ένας από τους κύριους συντελεστές είναι ο κος Κοσμάς Βούρης που εκτός των παραπάνω συνετέλεσε ώστε να αλλάξει το κλίμα «να ανοίξει η μπάρα της ΓΔΑΕΕ» για την ΕΑΒΙ και από την καχυποψία για τους «οπλάδες» να νιώθουμε σήμερα ότι βρισκόμαστε στο «σπίτι μας» στο φυσικό χώρο όπου η ΕΑΒΙ θα βρει την υποστήριξη για να πετύχει τους στόχους της.

 

Κύριε Βούρη πετύχατε κάτι που ενώ φαίνεται απλό, αν το επιτύγχαναν όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά η χώρα μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

 

Βάλατε το λιθαράκι σας και και χτίσατε στην σωστή κατεύθυνση. Δεν γκρεμίσατε δεν αδιαφορήσατε.

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σας ευχαριστούμε από καρδιάς και εύχομαι καλή συνέχεια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ