Σερβία: Γενική επιστράτευση και κινήσεις Στρατού προς το Κόσοβο

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στη Σερβία. Κηρύχθηκε επιστράτευση και ήδη έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στα σύνορα με το Κόσοβο


Επιστράτευση στην Σερβία και κινήσεις στρατιωτικών μονάδων προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, μετά από επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υποτιθέμενη συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου (δεν είναι αναγνωρισμένα σύνορα για την Σερβία, ούτε κι από την Ελλάδα) ενώ η αεροπορική βάση της σερβικής Αεροπορίας στο Νις τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό.

Η Σερβία έχει αναπτύξει περίπου 2.000 στρατιώτες κατά μήκος της διοικητικής γραμμής. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει 5.000 στρατιώτες αναπτυγμένους στο Κόσοβο.

Η Edita Tahira, η υπουργός του Κοσόβου υπεύθυνη για τις σχέσεις με την Σερβία ζήτησε από την Διεθνή κοινότητα να ενεργήσει ώστε να σταματήσει το «παράνομο σερβικό τρένο», ενώ άνδρες του UCK επιχείρησαν να ανατινάξουν το τρένο.

Ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς είπε ότι οι Αλβανοί μοιάζουν να θέλουν τον πόλεμο«είμασταν στο χείλος του πολέμου χθες»

Στην Ρωσία αναμένουν εξελίξεις

Στην έξοδο από το Κραγκούγιεβατς, Κράλιεβο παρατηρούνται τέσσερις τεθωρακισμένες μονάδες και δεκάδες οχήματα υπό αστυνομική συνοδεία.

ΜΜΕ της Πρίστινα υποστηρίζουν ότι οι παρατηρούμενες κινήσεις του Στρατού της Σερβίας κοντά στη διοικητική γραμμή, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της δύναμης του ΝΑΤΟ .

Στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Σερβίας.

Τι συνέβη και φτάσαμε ένα βήμα από την σύρραξη

Το Σάββατο το πρωί ένα σερβικό τρένο, βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας και με γραμμένο πάνω του σε 21 γλώσσες το σύνθημα «Το Κόσοβο είναι Σερβία», ξεκίνησε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου με προορισμό την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο έδαφός τους σταματώντας το στα σύνορα.

Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε εχθρική και πολεμική από το Βελιγράδι.

«Ας το σκεφθούν αυτό οι Αλβανοί και οι χορηγοί (προστάτες) τους», δήλωσε ο Νίκολιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι και πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της ROSU (ομάδα ειδικών δυνάμεων) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι σημάδι ότι οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο.

Ο Νίκολιτς είπε ότι «εάν το ΝΑΤΟ δεν εκπληρώσει το ρόλο του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπως έγινε το Σάββατο με το τρένο από το Βελιγράδι προς τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, τότε δεν είναι απαραίτητο».

Ο Νίκολιτς μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ότι η Σερβία έχει έρθει σε επαφή με όλες τις χώρες από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας και προειδοποίησε ότι αυτό που συνέβη, έχει την πιθανότητα σύγκρουσης.

«Το ξεκίνησε η Πρίστινα, και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, και τότε ποιος ξέρει τι μπορεί να επακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το θέμα, όπως έγραψε η αλβανική «Gazeta Shqip».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεκάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στην Πρίστινα για να διαμαρτυρηθούν για το σερβικό τρένο που είχε ως προορισμό την Μιτρόβιτσα.

Το τρένο ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και ξεκίνησε για την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χωρίς να λάβει άδεια από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η είσοδος του τρένου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά εθνικιστικά συνθήματα είναι σε αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Θάτσι έγραψε στο Facebook ότι στο τρένο επέβαιναν Σέρβοι ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν είχαν άδεια εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που ανακηρύχτηκε από το αλβανικό στοιχείο της περιοχής το 2008 και το θεωρεί σερβική επαρχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ