Υπάρχει σεξισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Για πολλά χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούσαν ανδρικό άβατο και γενικά έναν χώρο σχεδόν απαγορευμένο για τις γυναίκες. Η ελληνική κοινωνία βαθιά συντηρητική με βαθιές βυζαντινές καταβολές άργησε πολύ να αποδεχτεί τη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία και στην δημόσια ζωή. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες Ευρωπαϊκές χώρες που νομοθέτησαν οικογενειακό δίκαιο (1982). Μέχρι τότε η μοιχεία θεωρούνταν έγκλημα με κύριο ένοχο πάντα σχεδόν τη γυναίκα. Οι αμβλώσεις γίνονταν παράνομα ακόμα και σε περιπτώσεις που τα έμβρυα έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και οι γυναίκες είχαν μειωμένα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τους άνδρες.

Οι πρώτες γυναίκες εισήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (όχι ως νοσοκόμες) το 1977 και οι πρώτες γυναίκες στα ΑΣΕΙ (πλήν ΣΣΑΣ και ΣΣΑΝ) μόλις το 1991. Η παρουσία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά καιρούς προκαλούσε περιπαικτικά σχόλια και πολλές φορές και ακραίες συμπεριφορές που ελάχιστα είχαν να κάνουν με την επαγγελματική τους απόδοση. Η αποδοχή μιας γυναίκας ως ισότιμου συνεργάτη σε  κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία και ακόμα χειρότερα με καχυποψία.

Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν κατά τις οποίες περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς θάφτηκαν στη γραφειοκρατία και αν κάποια από αυτά έφταναν στα στρατοδικεία αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό εκ μέρους των δικαστών. Κατά τη διάρκεια των ετών 1980 – 1990 οι γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις πολλαπλασιάστηκαν. Χωρίς να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τις σχέσεις των δύο φύλων αλλά και τους κανόνες της συμπεριφοράς και της παράστασης των γυναικών πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα.

Κάπου εκεί έγινε προσπάθεια έκδοσης κανονισμών και διαταγών που σαφώς καθόριζαν τη θέση, την παράσταση και τη συμπεριφορά των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε τη συνέχιση σεξιστικών συμπεριφορών, είτε υπέρ είτε κατά των γυναικών. Πολλές φορές οι ίδιες οι γυναίκες προκαλούσαν σεξιστικές συμπεριφορές, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που “φορτώνονταν” τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις η αιτία ήταν πάντα η ίδια: Η αποφυγή των ευθυνών των ανδρών που είτε ήταν ανώτερου βαθμού είτε είχαν “μπάρμπα στην Κορώνη”.

Σήμερα το πρόβλημα έχει μειωθεί αισθητά και αυτό οφείλεται κατά βάση στην τεράστια αλλαγή των κοινωνικών δεδομένων. Η γυναίκα πια ως επαγγελματίας αντιμετωπίζεται με περισσότερο σεβασμό από την ελληνική κοινωνία. Στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι γυναίκες που υπηρετούν είναι σχεδόν ισότιμες των ανδρών συναδέλφων τους και αναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σεξιστικών συμπεριφορών που όμως πλέον αντιμετωπίζονται φανερά και μα βάση τους νόμους και τους κανονισμούς.

Υπάρχει πάντα βέβαια η επιφυλακτικότητα πολλών ανδρών έναντι της συμμετοχής των γυναικών ισότιμα σε αποστολές και δραστηριότητες. Εν μέρει η επιφυλακτικότητα αυτή έχει βάση και ουσία. Όμως πολλές φορές φτάνει στην υπερβολή και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε μονάδες και υπηρεσίες. Το φαινόμενο να γίνονται σεξιστικές αναφορές παρουσία γυναικών (με τη γνωστή συγνώμη για την έκφραση) είναι πολύ συχνό. Σε συγκεντρώσεις και δραστηριότητες στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες τα σεξιστικά σχόλια είναι και πολλά και ακραία.

Από πολλά στελέχη έχει γίνει προσπάθεια να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά. Εκδόσεις διαταγών και συνεχείς νουθεσίες δεν έχουν φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και έχουν καταγραφεί περιστατικά που έχουν προσβληθεί γυναίκες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με σχόλια και εκφράσεις σεξιστικού περιεχομένου. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων στρατών αλλά παράλληλα υπάρχει και πολύς δρόμος για να διαμορφώσουμε κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για τη μείωση του φαινομένου του σεξισμού.

Η εισαγωγή στα ΑΣΕΙ και στα ΑΣΣΥ γυναικών με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άνδρες συναδέλφους τους δημιουργεί ένα καθεστώς που ωφελεί και τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την κοινωνία. Οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων συντελούν αποτελεσματικά στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία τους. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το ΙΔΙΟ γυναίκες και άνδρες που τιμούν τη στολή που φοράνε και να μην κάνουμε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο αλλά με γνώμονα την επαγγελματική επάρκεια και απόδοση. Πιθανόν να έχουμε ακόμα δρόμο για να το πετύχουμε.

Ο Τσεκουράτος έχει γίνει μάρτυρας πολλών περιστατικών σεξιστικής συμπεριφοράς, άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά των γυναικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ