Η τραγική συντριβή του Ε/Π UH-1H της Α.Σ. στο Βασιλούδι – Σαν σήμερα το 2008

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΒΑΣΙΛΟΥΔΙ

Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 2008, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου UH-1H  Huey της Α.Σ., συνετρίβη κοντά στο χωριό Βασιλούδι ΒΑ της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των τριών επιβαινόντων στρατιωτικών.

Το ελικόπτερο UH-1H  Huey ΕΣ 822, της Αεροπορίας Στραρού, εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας προς την Ρεντίνα, με επιβαίνοντες τρεις αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση των ειδικών δυνάμεων.

Η απογείωση του ελικοπτέρου έγινε στις 10.10 ενώ η επαφή με τα ραντάρ χάθηκε στις 10.38. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, ως την στιγμή της συντριβής οι πιλότοι δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 που ερευνούσε από αέρος εντόπισε τα φλεγόμενα τμήματα του ελικοπτέρου. Το ελικόπτερο συνετρίβη μεταξύ των χωριών Βασιλούδι και Αγ. Βασίλειος, ΒΑ της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, πολύ κοντά στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ρεντίνας.

ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική έσπευσαν στο σημείο, όπως και οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης των ενόπλων δυνάμεων, όπου δυστυχώς  εντοπίστηκαν τα πτώματα των τριών επιβαινόντων εντός των συντριμμιών του ελικοπτέρου.

Οι εικόνες από τα συντρίμμια λέδειχναν ότι η πρόσκρουση στο έδαφος ήταν σφοδρή, πιθανώς επειδή το ελικόπτερο έπεσε με ταχύτητα και μεγάλη γωνία κλίσης.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια τα τρία μέλη του πληρώματος.


Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι:

  • Ανθστής (ΑΣ) Καρδόπουλος Ευστάθιος του Σάββα 33 ετών, Κυβερνήτης. Καταγόταν από τον νομό Κιλκίς.
  • Αλχίας (ΤΧ) Καστανίτης Ευάγγελος του Σωτηρίου 28 ετών, Ιπτάμενος Μηχανικός. Καταγόταν από τον νομό Πιερίας.
  • Επχίας (ΑΣ) Κατσιάς Αθανάσιος του Μάρκου 24 ετών, Συγκυβερνήτης. Καταγόταν από τον νομό Θεσσαλονίκης.

Αιωνία τους η μνήμη!

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ