Σύσκεψη στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια…. Η Ελλάδα απουσίαζε! Γιατί;

Σύσκεψη στο Βερολίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2019, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στην παραπάνω σύσκεψη δε στάλθηκε στην Ελλάδα πρόσκληση, παρά τα όσα έχουν αναφέρει οι ηγέτες της Ευρώπης για  “τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, με κυρίαρχο θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών”.
Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της ΕΕ, ως πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ επί 3 έτη, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα την παρακάτω ανακοίνωση:
“Χθες το βράδυ έγινε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας μια μεγάλη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, η ΕΕ , η Κροατία και η Σλοβενία.
Ακόμα και ο Ζάεφ είναι εκεί. Αφού μετά τις Πρέσπες ο ρόλος της Ελλάδος στα Βαλκάνια αναβαθμίσθηκε τότε γιατί οι Ευρωπαίοι παρέλειψαν να μας προσκαλέσουν να μετάσχουμε;
Μήπως γιατί ο ρόλος μας δεν αναβαθμίστηκε, άλλα απλά «τελείωσε»; Τουλάχιστον έτσι φαίνεται!!
Η γνώμη μας για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει!!”

Παρακάτω η ανακοίνωση της ΕΕ για τη σύσκεψη:

“Η Ύπατη Αντιπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος Federica Mogherini πραγματοποίησε μια σειρά διμερών συναντήσεων με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο σήμερα το απόγευμα.

Η Ύπατος Αντιπρόσωπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κ. Denis Zvizdić, με τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić και την πρωθυπουργό Ana Brnabić της Σερβίας,  με τον Πρόεδρο Hashim Thaçi του Κοσσυφοπεδίου,  με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς.

Σε αυτές τις διμερείς συζητήσεις, ο Ύπατος Αντιπρόσωπος και οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή και επιβεβαίωσαν τη σημασία και τη δέσμευσή τους για περιφερειακή συνεργασία, σχέσεις καλής γειτονίας και συμφιλίωση, όπου η συμφωνία Πρεσπών έδωσε ένα ιστορικό παράδειγμα. Επιπλέον, συζήτησαν επίσης την πρόοδο και τις μελλοντικές προοπτικές στις αντίστοιχες πορείες τους προς την ΕΕ.

Απόψε, η Federica Mogherini θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τη Σλοβενία και την Κροατία, που διοργανώνονται από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ