Σκόπια: Ευρωπαϊκά εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ευρωπαϊκή εμπλοκή προέκυψε με την την απόδοση ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στα Σκόπια. Καθησυχάζει ο Κοτζιάς – Επιστολή – έκκληση του Ζάεφ.

 

 

Μπορεί η συμφωνία των Πρεσπών να αντιμετωπίζει οξυμένες αντιδράσεις από τμήματα του λαού αλλά πολιτικών δυνάμεων σε Έλλάδα και Σκόπια αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο χώρων.

Ετσι εμπόδια βρήκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο όπου υπήρξε εμπλοκή στο θέμα ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια.

«Υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές, οι 25 που θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που ζητούν την αναβολή τους», επισήμανε Νίκος Κοτζιάς.

«Συζητάμε ένα συμβιβασμό ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και αυτό είναι πολύ σημαντικό για θα συμπέσει με τη σημερινή Κομισιόν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και τα προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες.

Επιστολή – έκκληση από Ζάεφ

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έστειλε επιστολή στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία τους προτρέπει να υποστηρίξουν την απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων με την ΕΕ.

Στην επιστολή του, όπως έγινε γνωστό απο ΜΜΕ των Σκοπίων,  τους ενημερώνει σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών και επισημαίνει ότι αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, ώστε να αρχίσουν συνταγματικές αλλαγές.

Ειδικότερα όπως σημειώνει στην επιστολή που έγινε γνωστή προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει τη στήριξή του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας: «Για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας και τα δυνητικά οφέλη της για τις δύο χώρες, για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για ολόκληρη την Ευρώπη, η πολιτική υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ έχει τεράστια σημασία, προκειμένου να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένα μέτρα το στρατηγικό όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μου και ολόκληρης της περιοχής».

«Μια τέτοια απόφαση θα αναγνωρίσει τις προφανείς μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και θα διευκολύνει την περαιτέρω εμβάθυνση τους. Επιπλέον, μια τέτοια απόφαση θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός απαραίτητου θετικού κλίματος για την επιτυχή ολοκλήρωση καθεμιάς από τις ενέργειες που προβλέπονται στη συμφωνία, προκειμένου να εφαρμοστεί ο ισορροπημένος συμβιβασμός για την επίλυση της μακρόχρονης και περίπλοκης διαφωνίας», επισημαίνει ο Ζάεφ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ