Τα Σκόπια, το όνομά τους και οι φωτιές που πιθανόν θα ανάψουν…

Τα Σκόπια και το όνομά τους μπορεί παλιότερα να δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα ωστόσο όμως τώρα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρώπη έχουν αποφασίσει όπως φαίνεται να λύσουν το θέμα με το όνομά του κι όχι μόνο.

 

 

Ηταν 13 Φλεβάρη του 1993 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει, ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια ή ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια! Δε ξέρουμε αν είχε αντιληφτεί το θέμα κάπως επιπόλαια ή απλά προσπάθησε να καλύψει το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και έριξε την κυβέρνηση γι΄αυτό το θέμα.

Επειδή όμως όπως λένε όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε πριν λίγο διάστημα πλήρης ημερών αλλά κοντά στα 25 χρόνια μετά, το θέμα δε ξεχάστηκε και βάζει και πάλι φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Γενάρης θα είναι τροχιοδεικτικός για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα που όπως φαίνεται υπάρχει γενικότερος και υπερατλαντικός σχεδιασμός για να λήξει επιτέλους. Το μέγα ερώτημα όμως είναι το πόσο «αναίμακτα» θα λήξει για όλους.

Και μπορεί για αρχή να διαφάνηκε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δημιουργεί πρόβλημα στο κυβερνών σχήμα με τις αντιδράσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου αλλά όσο περνάνε οι ημέρες φαίνεται η πίεση να μετατοπίζεται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπερβολική βία να πιέσει την κυβέρνηση μέσω των αρχικών αντιδράσεων του Π. Καμμένου αποδεικνύεται μάλλον ανέξοδη και περισσότερο για εντυπωσιασμό αφού γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα στο εσωτερικό της είναι πολύ μεγαλύτερη πληγή. Γεγονός που αν μη τι άλλο γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Π. Καμμένος ως γέννημα θρέμμα της ΝΔ και όπως ήδη δείχνει θα το χειριστεί αναλόγως.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δε θα συνεχιστούν τα παρατράγουδα στη συγκυβέρνηση αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν έχουν ήδη συνεννοηθεί από πριν Τσίπρας και Καμμένος πως θα τα αντιμετωπίσουν. Ισως και σε κάποιες προχωρημένες αναλύσεις που έχουν αρχίσει να βγαίνουν κάνουν λόγο και για τεχνητή αρχική διαφωνία για να σύρουν την ΝΔ και να ανοίξουν τα εσωτερικά προβλήματα που στο τέλος θα τη στριμώξουν πολύ περισσότερο από ότι οι ίδιοι.

Γιατί μπορεί το ερώτημα αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα έχουν τελικά κοινή θέση να μην έχει ακόμα απαντηθεί αλλά το ίδιο και ακόμα πιο έντονα θα μπει το θέμα και για τη ΝΔ όπου υπάρχουν πολλές διιστάμενες απόψεις στο εσωτερικό της (Καραμανλικοί, Σαμαρικοί, Μητσοτακικοί, Μακεδόνες βουλευτές) φαντάζει δύσκολο να συγκλίνουν.

Το θέμα είναι ότι ο Αμερικάνικος παράγοντας και οι Ευρωπαίοι δρομολόγησαν τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων με τη συγκατοίκηση – που επέβαλαν Αλβανόφωνων με το νέο σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο στα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεπερνώντας τα ζητήματα του βέτο της Αθήνας. Το ζήτημα της ονομασίας δε θα είναι τόσο εύκολο και μπορεί τα περισσότερα προβλήματα αυτή τη φορά να τα αντιμετωπίσει ΝΑΤΟ και Ευρώπη από την πλευρά των Σκοπίων.
Και αυτό όχι άδικα κάνει πολλούς να λένε ότι παίζουν με τη φωτιά γιατί ως γνωστό τα Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε.

Το παιχνίδι μόλις άρχισε και δε θα αργήσει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί και κυρίως αν γίνει κατορθωτό να δοθεί επιτέλους ένα τέλος. Το σίγουρο είναι ότι το όποιο αποτέλεσμα είναι αδύνατον να μην έχει και πολιτικά θύματα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ