Σκόπια: Προβοκάτσια κατά της Ελλάδας οι ανδριάντες αρχαίων Μακεδόνων

Προβοκάτσια κατά της Ελλάδας χαρακτήρισε τους ανδριάντες αρχαίων Μακεδόνων στα Σκόπια ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ

 

Προβοκάτσια εναντίον της Ελλάδας χαρακτήρισε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, την τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις του Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων, και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων στα Σκόπια.

Οι κινήσεις αυτές επιδείνωσαν τις σχέσεις με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ζάεφ και τόνισε ότι ο ίδιος θα τις σταματήσει.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι επί κυβερνήσεων Γκρουέφσκι οι σχέσεις των Σκοπίων με τις γειτονικές χώρες επιδεινώθηκαν, και ειδικότερα με την Ελλάδα ένας επιπλέον παράγοντας επιδείνωσης ήταν οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, εγκαταστάσεις αγαλμάτων και οι μετονομασίες δρόμων, αεροδρομίων, πλατειών, στα οποία δίνονταν ονόματα αρχαίων προσωπικοτήτων (Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος, κ.ά.).

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του σχεδιάζει να γκρεμίσει κάποιους από τους ανδριάντες, απάντησε αρνητικά καθώς, όπως είπε, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για την απομάκρυνσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, είχε «πλημμυρίσει» το κέντρο της πόλης των Σκοπίων με μικρότερα ή μεγαλύτερα αγάλματα και κτίρια, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις, τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέρος της διανόησης όσο και στο αλβανικό στοιχείο.

Επρόκειτο για ένα δαπανηρό έργο με την επωνυμία «Σκόπια 2014», που κόστισε περισσότερα από εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό μιας χώρας με ασθμαίνουσα οικονομία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ