Σκοπιανό: Οι διαπραγματεύσεις τελειώνουν, οι εσωτερικές αναταράξεις αρχίζουν;

Η διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με συμφωνία, τότε θα αρχίσει όμως το δύσκολο έργο της εσωτερική διαχείρισης της στις δύο χώρες.

 

 

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ότι είχαμε αναλάβει, από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία». Αυτή είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τις Βρυξέλλες που έβαλε στην τελική της πορεία τη διαπραγμάτευση του ονοματολογικού.

Παρά τις όποιες παλινωδίες το χρονοδιάγραμμα που είχε μπει από την αρχή δεν έχει παρεκκλίνει ασχέτως το τελικό αποτέλεσμα. Όλα είχαν υπολογιστεί και προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο και απ΄ ότι φαίνεται έτσι θα γίνει. Οι πιέσεις άλλωστε που έχουν ασκηθεί από Αμερική και Γερμανία που τους αφορά άμεσα γιατί έχουν μεγάλα σχέδια για την περιοχή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις δύο πλευρές.  Είναι σίγουρο ότι οι ίδιες δυνάμεις δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση Ελλάδα και Σκόπια να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Και προφανώς σε γενικές γραμμές έχουν καταλήξει σε αυτή αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά που ουσιαστικά ανακοίνωσε οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Μη φανταστεί κανείς όμως ότι όλα θα τελειώσουν εκεί. Αντίθετα τότε θα ξεκινήσει το δυσκολότερο σημείο, το πώς θα γίνει η διαχείριση της όποιας συμφωνίας στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Σίγουρα το πιο δύσκολο έργο έχει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ο οποίος θα πρέπει να πείσει τους Αλβανούς κυβερνητικούς εταίρους του και από την άλλη τους εθνικιστές του VMRO με τις γνωστές τους θέσεις ενώ πρέπει να διεξάγει και δημοψήφισμα. Το πρόβλημα για τον Ζάεφ και τα Σκόπια είναι ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο μη λύσης. Γιατί πολύ απλά αυτό θα θέσει ξεκάθαρο ζήτημα ύπαρξης του κρατιδίου με μπλοκαρισμένη την είσοδό του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Και στα δικά μας εσωτερικά όμως σίγουρα θα προκύψουν πολιτικές αναταράξεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει πολλά στην επίλυση του ζητήματος ώστε να αναδείξει ηγετικό προφίλ και θα χρεωθεί πολιτικά αν δεν υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα θα έχει να αντιμετωπίσει τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο που συνεχίζει να δηλώνει, ότι δεν ψηφίζει όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία αλλά και τις οξυμένες αντιδράσεις μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου η οποία είχε εκφραστεί και στα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια.

Πιο πονοκεφαλιασμένος όμως θα βρεθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσπαθεί εδώ και καιρό με μπουρδουκλωμένες δηλώσεις να αποφύγει να παραδεχθεί, τι ακριβώς θα κάνει αν έρθει συμφωνία στη Βουλή. Κι αυτό πολύ απλά γιατί οι πιέσεις που δέχεται και από ξένους παράγοντες αλλά και από την πλευρά της πτέρυγας των Καραμανλικών δεν του επιτρέπουν πολλούς ελιγμούς. Την ίδια στιγμή όμως έχει να αντιμετωπίσει και την ομάδα Σαμαρά με αρκετούς βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δε δέχονται τον όρο Μακεδονία.

Εκτός φυσικά κι αν δηλώσει και για αυτό το θέμα ότι …τους 17χρονους δεν τους ενδιαφέρει πως τα Σκόπια βρέθηκαν να ονομάζονται Μακεδονία. Είναι δύσκολο όμως να ισχυριστεί ότι δεν είχε γεννηθεί όταν ο πατέρας του έκανε τις πρώτες διαπραγματεύσεις πριν 27 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ