Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το «κρυφό» ναυάγιο στο Σούνιο

Η βόμβα στο Κορδελιό δεν είναι το μόνο που άφησε πίσω του ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Το μνημόσυνο για 4.100 Ιταλούς αιχμαλώτους μας το θυμίζει.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου «ΟRIA», την 12η Φεβρουαρίου 1944, πλησίον της Νησίδας Πάτροκλος (Σαρωνικός Κόλπος), κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώθηκε από τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στην περιοχή Λεγρενών του Σουνίου.

 

Στην εν λόγω τελετή το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με ένοπλο άγημα αποδόσεως τιμών, καθώς και με τμήμα της Μπάντας του, η οποία ανέκρουσε τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδος και Ιταλίας.

Παρόντες ήταν αξιωματικοί απο ξένες αντιπροσωπείες και παρευρέθη και ο Διοικητής Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως, Πλοίαρχος Βασίλειος Ευσταθίου ΠΝ, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του ναυαγίου, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

To ναυάγιο του νορβηγικού SS ORIA ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία και η μεγαλύτερη απώλεια ζωών απο ένα μόνο πλοίο στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ατμόπλοιο μετέφερε αιχμαλώτους απο την Ρόδο στο λιμάνι του Πειραιά. Λόγω κακοκαιρίας ναυάγησε όμως με αποτέλεσμα οι ακτές να γεμίσουν πτώματα που ξέβραζε η θάλασσα.

 

Στο τέλος της επιμνημόσυνης δέησης οι αξιωματικοί των ξένων στρατιωτικών αντιπροσωπειών άφησαν λευκά περιστέρια στον Αττικό ούρανο ώς σύμβολα ειρήνης.

Το ναυάγιο του SS ORIA για πολλά χρόνια είχε μείνει στις «σκοτεινές» σελίδες της ιστορίας χωρίς μεγάλη δημοσιότητα. Στο φως ήρθε ξανά η ιστορία του μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου απο έναν Έλληνα δύτη στην περιοχή. Του Αριστοτέλη Ζερβούδη.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ memΟRIA που γυρίστηκε στην περιοχή όλα ξεκίνησαν με αφορμή μία καραβάνα που βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας με σκαλισμένο το όνομα και τον τόπο καταγωγής του άτυχου Ιταλού ιδιοκτήτη της.

O δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης ήρθε σε επαφή με Ιταλούς συγγενείς των αγνοουμένων και το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ