ΣΣΕ: Στρατιωτική εκπαίδευση και η νέα γενιά Ευελπίδων – Ο Δκτης Συντάγματος Ν. Γκρέτσας μιλάει στο Armynow.net

ΣΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Armynow.net συνεχίζει σήμερα το αφιέρωμα στη ΣΣΕ και παρουσιάζει τη νέα φιλοσοφία στην Στρατιωτική Εκπαίδευση των Ευελπίδων για την οποία μιλάει ο Διοικητής του Συντάγματος Ευελπίδων Συνταγματάρχης Νίκος Γκρέτσας
 
 
Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιχαηλάρης
Μέσα στις σημερινές σύνθετες αλλά και σύγχρονες συνθήκες τόσο στην κοινωνία όσο και στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η παλαιότερη Σχολή της χώρας με 191 χρόνια λειτουργίας δε θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη. Στο πλαίσιο αυτό η νέα γενιά των Ευελπίδων με πολλές γνώσεις και κατάρτιση πρέπει και μπορούν μέσα από τη φοίτησή τους να έχουν όσο το δυνατόν τα μεγαλύτερα εφόδια.
Αυτός είναι και ο λόγος που τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο είναι πολλά αυτά που έχουν αλλάξει στην στρατιωτική εκπαίδευση στη ΣΣΕ. Με νέα φιλοσοφία και αντίληψη έχει εφαρμοστεί το πώς πρέπει να εκπαιδεύεται ο Εύελπις ώστε μετά από τα τέσσερα χρόνια στη Σχολή να βγει ένας σύγχρονος ολοκληρωμένος ηγέτης για τις ελληνικές ΕΔ.
Υπεύθυνος για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση αλλά και για πολλές από τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο είναι ο Διοικητής Συντάγματος Ευελπίδων Συνταγματάρχης Νικόλαος Γκρέτσας που μίλησε στο Armynow.net εξηγώντας την καθημερινή αντιμετώπιση των νέων παιδιών της Σχολής αλλά και τη νέα φιλοσοφία στην εκπαίδευσή τους. Ταυτόχρονα το Armynow.net παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα από φωτογραφίες κάποιους από τους νέους τρόπους εκπαίδευσης αλλά και αυτούς που ετοιμάζονται.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ Ν. ΓΚΡΕΤΣΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Με έμφαση θα επισημάνει ο Διοικητής Νικ. Γκρέτσας ότι πρώτιστος στόχος και ευθύνη αποτελεί «η διαπαιδαγώγηση των νέων που φοιτούν στην ΣΣΕ και αυτό περνάει μέσα από την Στρατιωτική Εκπαίδευση, την Στρατιωτική Αγωγή και τη Διαβίωση» και υπενθυμίζει ότι οι τρείς πυλώνες της εκπαίδευσης είναι: Η Στρατιωτική Εκπαίδευση, η Ακαδημαϊκή και οι Παραδόσεις της Σχολής.
Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα του Συνταγματάρχη Ν. Γκρέτσα προς τους Ευέλπιδες: «Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση» στο οποίο αποτυπώνεται και η «αγωνία» του για να νέα παιδιά και πως θα εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή προετοιμασία τους.
«Το σημαντικότερο είναι, σημειώνει, ότι το Σύνταγμα παρακολουθεί όλα αυτά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Απαιτείται κάποιος να παίξει και το ρόλο της Μάνας και του Πατέρα. Παρακολουθούμε την πρόοδό τους και επεμβαίνουμε όταν χρειαστεί και με διοικητικά μέτρα αλλά και με επιβράβευση. Ουσιαστικά η παρουσία του Συντάγματος θωρακίζει και εξασφαλίζει την Ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Θέλουμε γενικότερα τον Εύελπι απόλυτα ενημερωμένο και καταρτισμένο. Να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει. Να ξέρει να διαχειριστεί ανθρώπους. Γι΄ αυτό προσπαθούμε να «εκμεταλλευτούμε» από όλα τα παιδιά το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν».
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Εκπαίδευση κατά οργανικά τμήματα

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που μας αναφέρει ότι έχει συμβεί στην εκπαίδευση των Ευελπίδων είναι ότι πλέον γίνεται κατά οργανικά τμήματα και όχι με τα έτη σε επιλεγμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα, βολές και ασκήσεις μικρών κλιμακίων, ομάδας και διμοιρίας. «Αυτό έχει στόχο την ενδυνάμωση των οργανικών δεσμών μεταξύ όλων των Ευελπιδων αφού όλα τα έτη εκπαιδεύονται μαζί» σημειώνει ο Διοικητής.
Τα αποτελέσματα αυτή της εκπαίδευσης είναι κάτι παραπάνω από θετικά, σημειώνει, και αυτό έχει εκφραστεί από τους ίδιους τους Ευέλπιδες στους απολογισμούς εκπαίδευσης που γίνονται, καθώς αυξάνεται η άμιλλα μεταξύ των οργανικών τμημάτων. «Η εκπαίδευση ουσιαστικά ξεπερνάει τα όρια των τάξεων και αυτό είναι μια διαφορετική φιλοσοφία» τονίζει.
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Αναρρίχηση, μπόξ, κολύμβηση μάχης όλοι οι Ευέλπιδες

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται πέρα από την καθιερωμένη σωματική αγωγή και η υποχρεωτική εκπαίδευση κάθε Παρασκευή σε νέα αντικείμενα που έχουν ως στόχο την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Εκεί εφαρμόζεται η εκπαίδευση από το σύνολο των Ευελπίδων στην αναρρίχηση στον ειδικό πύργο που είναι στημένος, η πυγμαχία στο ολοκαίνουργιο ρινγκ από επαγγελματία καθηγητή αλλά και υποχρεωτική κολύμβηση μάχης.
«Το Σύνταγμα Ευελπίδων, ως υπεύθυνο για την στρατιωτική διαπαιδαγώγηση των Ευελπίδων και τη διατήρηση της μαχητικής τους διάθεσης και ετοιμότητας προσπαθεί με όραμα , διόραση και αποφασιστικότητα να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εκπαίδευση του συνόλου των σπουδαστών στις πολεμικές τέχνες, έτσι ώστε με την αποφοίτησή τους να έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν κάθε είδους προκλήσεις και κυρίως οποιονδήποτε αντίπαλο κοιτάζοντάς τον απευθείας στα μάτια».
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΞ

Σε λίγο και air soft με ακριβή αντίγραφα

Το νέο αντικείμενο που αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκπαιδευτούν δεν είναι απλά ακόμα πιο σύγχρονο αλλά είναι αίτημα των ίδιων των σπουδαστών με σκοπό την ακόμα πιο ρεαλιστική εκπαίδευση αλλά και με πρακτικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για το air soft (αεροσφαίριση) για το οποίο ήδη έχουν παραγγελθεί τα κατάλληλα όπλα που αποτελούν ακριβή αντίγραφα σε όψη, λειτουργικότητα και βάρος με τα πραγματικά του ελληνικού στρατού (π.χ. G3A3). Ουσιαστικά οι Ευέλπιδες θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν με μια ζωντανή προσομοίωση και να ξέρουν στο τέλος ποιος κέρδισε.

Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε και εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης Tactical- Combat Casualty Care TCCC. Στα δύο Σχολεία που έγιναν συμμετείχαν από 24 Ευέλπιδες που έλαβαν πιστοποιητικό μετά από σκληρή εκπαίδευση μια εβδομάδας από εξειδικευμένο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Σκοπός είναι το νέο έτος να γίνουν τρία σχολεία και να εκπαιδευτούν συνολικά 72 Ευέλπιδες.
Φυσικά, οι Ευέλπιδες ακολουθούν σταθερά την εφαρμοσμένη Στρατιωτική εκπαίδευση που χωρίζεται σε τρεις περιόδους και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο, το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο. Το Σεπτέμβριο γίνεται εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου στη Ρεντίνα, ενώ το Φεβρουάριο οι 4ετείς στο ΚΕΟΑΧ, ενώ οι 3ετείς συνεκπαιδεύονται με Ζ΄ΜΑΚ και ΤΕΑΣ στο Κανδύλι Μεγάρων. Οι πρωτοετείς και δευτεροετείς τον Ιούλιο στο ΕΠΚΕΑΠ στο Κιλκίς. Τέλος, οι τριτοετείς με την προαγωγή τους στο τέταρτο έτος και εις βάρος της άδειας τους εκπαιδεύονται στο σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστή σταθερού ιμάντα ιμάντα στη ΣΧΑΛ.


Η εκπαίδευση των Ευελπίδων τόσο για το Διοικητή Συντάγματος Νικ. Γκρέτσα όσο και για την ίδια τη σχολή είναι ένα καθημερινό μεγάλο στοίχημα, το οποίο όλοι μαζί κερδίζουν κάθε μέρα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα, αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας την κάθε δυσκολία. Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι εκφράζουν από τον πρώτο ως τον τελευταίο, στο ακέραιο τη φράση που έχει και το έμβλημα της σχολής: «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει». “Αν μάθεις να διοικείσαι, θα μάθεις να διοικείς”.
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΞ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΞ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΞ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΞ
ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ