Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας – Γαλλίας: Συγνώμη «απαιτεί» η Άγκυρα – Ανοιχτή επίθεση της Παρλί στη Τουρκία

ΜΑΚΡΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας – Γαλλίας: Συγνώμη «απαιτεί» ο Τσαβούσογλου από την Γαλλία – Ανοιχτή επίθεση της Παρλί στη Τουρκία που την χαρακτηρίζει πηγή ανησυχίας στην Αν. Μεσόγειο

 

Η κόντρα Γαλλίας – Τουρκία με αφορμή το περιστατικό με τις τούρκικες φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης  κλιμακώνεται παραπέρα και όπως φαίνεται δύσκολα θα κοπάσει.

Η Τουρκία με το θράσος που τη διακρίνει και με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και του Τραμπ περνάει στην αντεπίθεση με ιδιαίτερη προκλητικότητα και τώρα «απαιτεί» από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για την διασπορά «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με το ναυτικό περιστατικό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο.

«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Αγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Γαλλίδα ΥΠΑΜ: Πηγή ανησυχίας η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο – Στηρίζουμε την Κύπρο

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, από την πλευρά της χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «πηγή ανησυχίας» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα της στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, και για τον λόγο αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

«Δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς αποτελούν πρόσθετη πηγή ανησυχίας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παρλί απευθυνόμενη στην υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας υπενθύμισε επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2019 το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων – με τη βοήθεια της Γαλλίας – κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό με τις φρεγάτες

Αναφερόμενη στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες η η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας το χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο» υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ. Σημείωσε μάλιστα τη σημασία του να επιλυθεί το ζήτημα μέσω πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και εξήγησε ότι ακριβώς με αυτό το σκοπό η Γαλλία έθεσε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση, ενώ κατήγγειλε τη στάση της Μόσχας στην περιοχή.

Η κ. Παρλί δήλωσε ότι όσον αφορά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη, «η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση, αλλά αντιθέτως προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες».

Σε ότι αφορά την επιχείρηση Ειρήνη, η υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στο να επιλυθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης διασωθέντων μεταναστών.

«Απαραίτητη η στρατιωτική σύγκλιση στην ΕΕ»

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη. Δεν θα κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε η κ. Παρλί προς την υποεπιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παγκόσμιες προκλήσεις, δηλαδή την τρομοκρατία, τους διεθνείς ανταγωνισμούς (Κίνα- ΗΠΑ), καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία και στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, και τόνισε ότι η ανάγκη για πρακτική αλληλεγγύη και συντονισμό των κρατών – μελών είναι υπέρ το δέον επιτακτική για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Δεν μιλάμε μόνο για ευρωστρατό» τόνισε η Υπουργός αλλά για την ανάπτυξη κοινής ικανότητας για κοινή δράση, σύγκλιση στρατηγικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων και κοινή επένδυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό με τρόπο που να συμβάλει στο συντονισμό. Έφερε για παράδειγμα τα 17 διαφορετικά ήδη αρμάτων μέχης που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν έναν μόνο τύπο. Επεσήμανε δε την ανάγκη σύγκλισης και της βιομηχανίας προς τον συγκεκριμένο στόχο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα (European Defense Fund).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ