Στόχοι και Αστοχίες επιλογών μας …

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Γράφει ο Ευάγγελος Π. Γαβρίλης , Υποστράτηγος ε.α. , Πτυχιούχος Παιδαγωγός (ΕΚΠΑ),  Πτυχιούχος Συμβουλευτικής &  Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΜSc)

 

 

Πλησιάζοντας οι μέρες των Πανελλήνιων Εξετάσεων, ας δούμε ένα μοντέλο Επίδοσης Επιλογών/Στόχων το οποίο ίσως μπορεί να βοηθήσει κάποιους από μας να καταλάβουμε, που οφείλεται πολλές φορές η αποτυχία / επιτυχία των στόχων που βάζουμε συνήθως στην ζωή μας.

ΣΤΟΧΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Το μοντέλο του σχήματος ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών – εργασιακών ψυχολόγων ( οι Lent & Brown & Hackett) και σε αδρές γραμμές λέει ότι :

«… η ικανότητα του ατόμου (παιδεία, μορφωτικό περιβάλλον, γνωσιακό, αξιακό επίπεδο, κουλτούρα, κ.α), η αυτο-αποτελεσματικότητά του (αυτεπάρκεια) , όπως επίσης και οι προσδοκίες του για την επίτευξη αυτού του στόχου (σκοπού), καθορίζουν καταλυτικά τον ΒΑΘΜΟ επίτευξης του τελικού αποτελέσματος”.

Με άλλα λόγια, οι παραπάνω παράγοντες, καταδεικνύουν σε μεγάλο ποσοστό εάν τελικά μπορεί κάποιος να εκπληρώσει το όνειρό του, να πετύχει δηλαδή τους στόχους του.

Προσέξτε τώρα κάτι επίσης ακόμα πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, που απορρέει από τα συμπεράσματα ανάγνωσης του μοντέλου αυτού:

« …οι άνθρωποι πιθανόν να συναντήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα είτε όταν δεν διαθέτουν επαρκή ικανότητα για να πετύχουν κάποιο στόχο είτε όταν παρερμηνεύουν σοβαρά την αυτο-αποτελεσματικότητά τους (αυτεπάρκεια). Όταν οι άνθρωποι υποτιμούν σοβαρά την αυτο-αποτελεσματικότητά τους δηλαδή την ικανότητα τους για την επίτευξη μιας επιλογής τους, έχουν την τάση να παραιτούνται πιο εύκολα, να θέτουν χαμηλούς στόχους, να υποφέρουν από εξουθενωτικό άγχος και τελικά να αποφεύγουν εκείνες τις προκλήσεις (επιλογές) για τις οποίες πραγματικά είναι ικανοί να τις πέτυχουν (έλλογοι στόχοι). Από την άλλη πλευρά, μεγάλες υπερεκτιμήσεις αυτο-αποτελεσματικότητας ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν έργα για τα οποία είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένοι, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα αποτυχίας τους» .

Να λοιπόν γιατί μερικές φορές… δυσκολευόμαστε να τα καταφέρνουμε.

Πρέπει στην ζωή μας να βάζουμε έλλογους στόχους, ικανούς για να τους πετύχουμε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το προσδοκώμενο.

 

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ