Στρατηγός Ζιαζιάς: Το Καστελόριζο στέκει ανάμεσα στις τουρκικές προκλήσεις και την ελληνική αποφασιστικότητα

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 78 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελόριζου*

 

Νήσος ΜΕΓΙΣΤΗ ( ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ) !!!!

Tο ΔΙΑΜΑΝΤΙ της ΕΛΛΑΔΑΣ !!!!!!!Το Καστελόριζο στέκει (πολύχρωμος) βράχος ανάμεσα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ελληνική αποφασιστικότητα.

Ένας βράχος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλέει σε μια θάλασσα προβλημάτων . Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου ανήκουν τα νησιά Ρω, Στρογγύλη, Άγιος Γεώργιος, Ψωράδια, Ψωμί, Αγριελιά και Τραγονέρα.

78 χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου

13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» καταπλέει στο λιμάνι του Καστελοριζου και απελευθερώνει το νησί μας .

Είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται.

Τιμή και Δόξα στους άγρυπνους φρουρούς μας!!

Τιμή και Δόξα στους Ακρίτες μας!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ!!

Το Καστελοριζο ειναι ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ διοτι στο Άρθρο 14 της Συνθήκης Παρισίων του 1947, στο πρώτο εδάφιο ,που φαίνεται να αγνοεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, βρίσκεται στον κατάλογο των νησιών των Δωδεκανήσων ,που παραχωρεί εξ ολοκλήρου η δημοκρατική Ιταλία στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια στην ερώτηση αν το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, η ελληνική απάντηση ,που είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη που υπέγραψαν τη Συνθήκη Παρισίων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ότι το Καστελλόριζο ανήκει στα Δωδεκάνησα λόγω Άρθρου 14 .

Η Μεγίστη / Καστελλόριζο πέρασε από σειρά κατακτητών , και μολονότι υπέστη κατά καιρούς ολικές σχεδόν καταστροφές, έφτασε να αριθμεί 12 – 14.000 κατοίκους στις αρχές του 20ου αιώνα. ΄Ομως το 1904 -1905 άρχισε μαζική μετανάστευση των ανδρών , προκειμένου να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους στον τουρκικό στρατό !!

Κατά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, η Μεγίστη / Καστελλόριζο βομβαρδίστηκε από τους ΄Αγγλους, και οι κάτοικοι του κατέφυγαν στα τουρκικά παράλια και στο στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί, οι οποίοι – μόλις διαπίστωσαν πως τα σπίτια ήταν αφύλαχτα – προχώρησαν σε λεηλασίες. ‘Οταν οι κάτοικοι του θέλησαν να επανέλθουν από την αυτοεξορία τους, η πιο εύπορη περιοχή του οικισμού πυρπολήθηκε από τους Συμμάχους προκειμένου να καλυφθούν οι λεηλασίες. Στην πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.400 σπίτια .

Με τη Συνθήκη των Παρισίων – στις 10 Φεβρουαρίου 1947 – η Μεγίστη / Καστελλόριζο, «φάντασμα» πια της προηγούμενης ανάπτυξής του , ενώθηκε – με όλα τα Δωδεκάνησα – με τη μητέρα Ελλάδα.

Σήμερα, οι 400 – με βάση την επίσημη απογραφή του 2011 – κάτοικοι του νησιού και ολόκληρου του συμπλέγματος, ζουν ως πραγματικοί Ακρίτες στην Εσχατιά αυτή του Ελληνισμού, 72 ν.μ. μακριά από τη Ρόδο, 150 ν.μ. από την Κύπρο και μόλις 1,25 ν.μ. από το τουρκικό Κας, κρατώντας αενάως ζωντανή την παρουσία του Ελληνισμού απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό .

Η ΜΕΡΙΜΝΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ , για το Ιστορικό και Ακριτικό αυτό Νησί , πρέπει να είναι ΕΜΠΡΑΚΤΗ  και ΔΙΑΡΚΗΣ .

Το Καστελοριζο πλέον του Συμβολισμού και της Ιστορίας του, ειναι σημερα το πιο « Κρίσιμο / Κομβικό » Σημείο της Ελλάδας !!


Περισσότερα άρθρα από το Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ


 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ