Στρατιωτικές σχολές: Αυτή την αλλαγή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Όσο το προεκλογικό κλίμα φουντώνει τόσο αυξάνεται η ενασχόληση των κομμάτων με το ΥΠΕΘΑ. Οι στρατιωτικές σχολές, και οχι πια η απόφαση του ΣτΕ είναι στο επίκεντρο.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει σιγά σιγά στροφές στις παρεμβάσεις του που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τώρα πια όμως στο επίκεντρο κατα κανόνα δεν μπαίνουν θέματα που «καίνε» την τσέπη των στελεχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε με ρυθμό πολυβόλου ερωτήσεις και αναφορές στην βουλή για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, τις «μνημονιακές περικοπές» όπως χαρακτηριστικά έγραφαν οι ερωτήσεις και φυσικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τώρα πια απο τον Ιούλιο του 2016 οι παρεμβάσεις στην βουλή, ερωτήσεις και αναφορές που απευθύνονταν στο ή και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι όλες και όλες 10.

Την 1η Ιουλίου η αναφορά 2515 για την βοήθεια της ΜΟΜΚΑ σε μια πεζογέφυρα, τον Σεπτέμβριο η 8153 ερώτηση για ένα μουσικό σχολείο, η 8418 για τους αντιρρησίες συνείδησης, η 8581 για τους ανυπότακτους, τον Νοέμβριο η 1392 για την εθνοφυλακή,η 1482 για τον ΑΟΟΑ, η 1479 για κέντρο υποδοχής προσφύγων, τον Δεκέμβριο η 598 για την λαθροθηρία, τον Ιανουάριο του 2017 η 745 για την σίτιση των εκπαιδευτικών στις λέσχες και τώρα η 3120 για τις στρατιωτικές σχολές.

Με την ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να αλλάξει το όριο ηλικίας για τις σχολές υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) τις οποίες όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις προτιμούν οι νέοι λόγω ανεργιας για επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι βουλευτές ζητάνε την εξίσωση των ηλικιακών ορίων για όλους τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μη δημιουργείται η διάκριση των υποψηφίων για τις σχολές ΑΣΣΥ που συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά διεξαγωγής των εξετάσεων από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους που δύνανται να συμμετέχουν στις εξετάσεις

Δείτε όλη την ερώτηση σε μορφή PDF όπως κατατέθηκε στην βουλή ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΣΥ

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός υποψηφίων από τις εξετάσεις εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) λόγω ορίου ηλικίας
Είναι γνωστό πως η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς επαγγελματικούς προσανατολισμούς αρκετών υποψηφίων σπουδαστών και ιδίως τα τελευταία χρόνια, που η ανασφάλεια στον εργασιακό τομέα, οδηγεί τους νέους προς αναζήτηση σχολών που να εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις που εκδίδονται κάθε χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα ηλικιακά όρια που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Ωστόσο, παρατηρείται μια διάκριση αναφορικά με τα ηλικιακά κριτήρια των υποψηφίων για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) σε σύγκριση με τα ηλικιακά κριτήρια των υποψηφίων για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).

Συγκεκριμένα, παίρνοντας ως παράδειγμα την προκήρυξη του 2016 (ΑΔΑ: 94ΑΣ6-05Λ) τα ηλικιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:
A. Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Για τις ΣΣΕ, ΣΝ∆, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και µεταγενέστερα. Κατ` εξαίρεση µπορούν να συµµετάσχουν:
α) Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες ∆υνάµεις Εθελοντές, Μόνιµοι, Οπλίτες που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και µεταγενέστερα
β) Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις Ε∆ Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταµένης θητείας και Μαθητές-Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1994 και µεταγενέστερα
2. Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν από την 31 ∆εκεµβρίου 1995 και µεταγενέστερα.
Β. Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΣΥ πρέπει να µην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 ∆εκεµβρίου του έτους συµµετοχής τους στις εξετάσεις. ∆ιόρθωση ηλικίας µε δικαστική απόφαση λαµβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αµετάκλητη. Οι υποψήφιοι-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31 ∆εκεµβρίου 1995 και µεταγενέστερα.

Αποτυπώνεται με αυτόν τον τρόπο μια αδικία σε βάρος μιας ολόκληρης γενιάς υποψηφίων που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΣΣΥ, καθώς αυτοί έχοντας συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας κατά την 31 ∆εκεµβρίου του έτους συµµετοχής τους στις εξετάσεις, τους δε δύνανται να λάβουν μέρος. Για τη συγκεκριμένη χρονιά, η διάταξη αυτή αποκλείει όλους τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως και την 30η Δεκεμβρίου 1995, και συμπλήρωσαν κατά το έτος 2016 (έτος συμμετοχής στις εξετάσεις) το 21ο έτος της ηλικίας τους. Σε αντίθεση με τους υποψηφίους των ΑΣΕΙ, οι οποίοι έχοντας γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μεταγενέστερα, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΣΣΕ, ΣΝ∆, ΣΙ και ΣΑΝ. Το ίδιο συμβαίνει κάθε χρονιά κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς αποκλείεται από τις σχολές ΑΣΣΥ μια ολόκληρη γενιά υποψηφίων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους στο οποίο διεξάγονται οι εξετάσεις έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Δεδομένης της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και στο αναφαίρετο δικαίωμα της ίσης συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις προκηρύξεις,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα της εξίσωσης των ηλικιακών ορίων για όλους τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, ώστε να μη δημιουργείται η διάκριση των υποψηφίων για τις σχολές ΑΣΣΥ που συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά διεξαγωγής των εξετάσεων από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους που δύνανται να συμμετέχουν στις εξετάσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αυλωνίτου Ελένη
Γάκης Δημήτρης
Γεννιά Γεωργία
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Γιάννης
Καραγιάννης Γιάννης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Μουμουλίδης Θέμης
Μπάρκας Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Στέφος Γιάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τσόγκας Γιώργος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ