Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας: Η απάντηση στον Τουρκο-Πακιστανικό Άξονα

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΔΙΑΣ

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

 

Ο πυρήνας της ισχύος κάθε χώρας, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που απορρέουν από αυτή, είναι οι ένοπλες δυνάμεις της, και συντελεστές ισχύος η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του συνόλου των κομμάτων και η δεδηλωμένη θέληση του συνόλου του λαού να υπερασπιστεί αυτά.

Όμως αυτά από μόνα τους δεν είναι πάντα ικανά και η σύναψη συμμαχιών και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αποτέλεσε διαχρονικά πολλαπλασιαστή ισχύος, ενώ αντίθετα η έλλειψη συμμαχιών υπήρξε καταστροφική.

Είναι επίσης γνωστό, οτι οι συμμαχίες και οι συμφωνίες γίνονται επί τη βάση κοινών συμφερόντων και στη βάση της αγγλικής παροιμίας «Ο Εχθρός του Εχθρού μου είναι Φίλος μου και ο φίλος του εχθρού μου εχθρός μου» (αγγλικά: Enemy Of My Enemy Is My Friend and Friend of Enemy is my Enemy), που υποδηλώνει, ότι δύο μέρη μπορούν ή πρέπει να συνεργαστούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό. Η πρώτη γνωστή έκφραση αυτής της έννοιας βρίσκεται σε μια σανσκριτική πραγματεία, την «Αρθασάστρα», που χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση, της τρέχουσας αγγλικής έκδοσης, ήρθε το 1884.

Σε μία στρατηγική κίνηση από αυτές που έπρεπε να είχαν αρχίσει να υλοποιούνται πριν από πολλά χρόνια η Ελλάδα έφερε στο Αιγαίο το ινδικό Ναυτικό και εκτέλεσε μαζί του αεροναυτικές ασκήσεις σε απάντηση της μόνιμης παρουσίας του πακιστανικού Ναυτικού που φέρνει η Τουρκία δύο και τρεις φορές το χρόνο στο Αιγαίο.

Η φρεγάτας F450 ΕΛΛΗ και η ινδική φρεγάτα INS TARKASH μαζί με ελληνικά F-16 εκτέλεσαν αεροναυτική άσκηση απόκρουσης αεροπορικής επίθεσης.

Για τους Ινδούς η άσκηση είναι πολύ σημαντική γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν τα πακιστανικά F-16 στις θαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ινδίας. Οι Πακιστανοί χρησιμοποιούν τα F-16 σε ασκήσεις κατά σκαφών επιφανείας και οι Ινδοί έχουν σπάνια την ευκαιρία να εκτελέσουν τέτοιες ασκήσεις.

Πλέον στόχος και των δύο χωρών είναι η μόνιμη παρουσία της Ινδίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως εξισορρόπηση της παρουσίας του Πακιστάν και της στενής τουρκο-πακιστανικής συνεργασίας.

Η πατρίδα μας μεγαλούργησε όταν είχε συμμαχίες με χώρες που είχαν κοινά συμφέροντα. Είναι επίσης γνωστό, οτι η ιστορία δεν επαναλαμβανεται ως γεγονός αλλά η σχέση αιτίου αποτελεσματος είναι και παραμένει διαχρονική.

Στη φωτογραφία του άρθρου: Μαχητικά F-16 της ΠΑ και οι φρεγάτες (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, (Φ/Γ) INS TARKASH σε ασκήσεις ναυτικής κυριαρχίας.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Βασίλειο Ρέπα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΕΠΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ