2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Έχουν λόγο να γιορτάζουν οι στρατιωτικοί;

Η κυβέρνηση σήμερα έχει γενέθλια για τα δυο χρόνια εξουσίας απο τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κέρδισαν κάτι οι στρατιωτικοί;

Του ΚΩΣΤΑ ΑΤΤΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έδωσαν μία σειρά από υποσχέσεις στους στρατιωτικούς όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα που γιορτάζουν ήρθε η ώρα να δούμε αν και πόσα πραγματοποίησαν στα δυο χρόνια που είχαν στην διάθεση τους.

To πιο σημαντικό ίσως θέμα για τους στρατιωτικούς δεν είναι άλλο από την ηθική δικαίωση τους με την ολοκληρωτική εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Μέχρι σήμερα αυτή δεν έχει γίνει. Αντίθετα υπάρχει έντονη φημολογία πως το νέο ειδικό μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα τους τσακίσει ακόμα περισσότερο με μεγάλους χαμένους τους νεοεισερχόμενους στο στράτευμα.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΕΚΜ) θυμάται με ένα βίντεο στην σελίδα της αυτή την δέσμευση.

Κατά τα λοιπά η πιο «χειροπιαστή» ίσως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν πάρει οι στρατιωτικοί δόθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης της ΠΟΕΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πράγματι, αν και το πλήθος των υποσχέσεων που πήραν είναι ανάλογο με το πλήθος των συναθροίσεων που έκαναν οι στρατιωτικοί απέναντι στις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ο απολογισμός τελικά είναι πως δυστυχώς κάθε παράγραφος απο το αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης θα μπορούσε απο μόνη της να αποτελεί έναν λόγο για να μην γιορτάζουν οι στρατιωτικοί.

Στις 14 Οκτωβρίου 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε δια των τότε: α) κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, β) συντονιστή της επιτροπής ελέγχου κυβερνητικού έργου υπουργείου Εθνικής Άμυνας,   βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο και γ) του μέλους της εν λόγω επιτροπής και βουλευτή Β’ Αθηνών Ε. Αυλωνίτου πως είναι «ανάγκη να γίνει σεβαστή η συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος απαιτεί μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ρυθμιστούν επαρκώς και παράγωγα θέματα, όπως είναι η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων».

Η κυβέρνηση νομοθέτησε όπως όλοι γνωρίζουμε κάτι που τελικά αντί να ρυθμίζει και να λύνει πρόβληματα δημιουργεί νέα.  Ήταν πάντως το μόνο που έκανε έστω και έτσι.

Επίσης δεσμεύτηκαν ότι: «Πάγια προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια, περιπτώσεις που την τελευταία διετία είδαν συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού με υψηλό ηθικό και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Η διαμόρφωση ενός εργασιακού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την μέγιστη αξιοποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντός ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ωράριο όμως εξακολουθεί να παραμένει «λάστιχο» και φυσικά οι υπερωρίες είναι απλήρωτες και μάλιστα πλέον οι στρατιωτικοί απέκτησαν και νέα απλήρωτα καθήκοντα στα hot-spot.

Έλεγαν ακόμη πως: «Αποτελεί διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μνημονιακοί Νόμοι έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες στο σύνολο των εργαζομένων.

Η άνιση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν από 01-7-1990 έως και 31-12-1992 αποτελεί εκδήλωση των επιλογών των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Η πάγια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή αυτών των πολιτικών ισοδυναμεί με την ακύρωση των συνεπειών παρόμοιων πρακτικών και την αποκατάσταση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αδικιών, όπως αυτή που χωρίς εύλογη αιτία υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών».

Μάταια ακόμα και σήμερα αναζητείται λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Άνιση Βαθμολογική Εξέλιξη Αξκων ΑΣΣΥ καταταγέντων το Έτος 1990

Απο τις πιο πρόσφατες αναφορές στην βουλή για το θέμα είναι αυτή που κατατέθηκε τον Οκτώβριο απο την Ένωση Κεντρώων βασισμένη σε έγγραφο της ΕΣΠΕΘ.

Φυσικά υπήρχε και η καταγγελία που οι στρατιωτικοί περίμεναν να ακούσουν οτι δηλαδή πως: «Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί παρά σε ελλιπή εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, σε πολλές περιπτώσεις, ό,τι δίνει με το ένα χέρι στους ένστολους το παίρνει με το άλλο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σεβαστή».

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υλοποιηθεί.

Επίσης οι βουλευτές υποσχέθηκαν πραγματική στήριξη των εισοδημάτων των στρατιωτικών λέγοντας: «Γενικότερα, επισημάναμε ότι οι εξαγγελίες του Προέδρου Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη φορολογική δικαιοσύνη και τη ρύθμιση των οφειλών αφορούν και τους ενστόλους και ότι, σε κάθε περίπτωση, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατατείνει στην ενίσχυση του πραγματικού -και όχι ενός εικονικού- εισοδήματος.

Είναι γνωστές, επίσης, οι θέσεις του για την έμμεση εισοδηματική ενίσχυσή τους και την στήριξη της βιωσιμότητας των Ταμείων τους με την αξιοποίηση στην κατεύθυνση αυτή περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι με την τοποθέτησή της στον Πύθο των Δαναϊδων που ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ».

Ως τώρα παραμένει άσκηση επι χάρτου.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το ερώτημα τους :«Παραμένει ανεξήγητο για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στην άμεση υλοποίηση μέτρων μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους και παροχών σε είδος, που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υποχρεωτικότητα των συνυπηρετήσεων».

Και είναι ενδιαφέρον το ερώτημα γιατί όπως απέδειξε επιστολή της ΕΣΠΕΗΠ που πήγε στην βουλή πράγματι μέχρι σήμερα παραμένει ανεξήγητο γιατί καλούνται άνθρωποι να συνυπηρετήσουν στα 120 χιλιόμετρα.

Η τελική αναφορά των βουλευτών τότε ήταν πως: «Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά θεσμούς που συμβάλλουν στην εκδημοκρατικοποίηση του Στρατεύματος και την ενίσχυση της διαφάνειας, όπως είναι ο θεσμός του Συνηγόρου του Στρατιωτικού».

Δύο χρόνια μετά φάνηκε πως φτάσαμε ίσως να χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Αρχηγού όχι για να υπερασπίζεται αρχηγούς φυσικά που δεν το χρειάζονται έτσι και αλλιώς αλλά για να προλαβαίνει άκομψες κινήσεις που εκθέτουν διεθνώς την χώρα και τίποτα δεν δείχνει πως δεν θα επαναληφθούν.

Οπως τίποτα δεν δείχνει και οτι κάποτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα θελήσει να πάρει εστω την άποψη της βουλής για τις κρίσεις όπως ζητούσε να γίνεται ως αντιπολίτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ