Επιστολή προέδρου Ε.Σ.ΠΕ.Θ για το Συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η επιστολή – απάντηση του Υπλγού (ΕΜ) Στέφανου Κοικουράβα, προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερείας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ), ο οποίος συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο του ArmyNow.Net για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του αξίζει να διαβαστούν.

 

 

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Αφορμή για τη σύνταξη της παρούσης επιστολής στάθηκε δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας «Armynow», σχετικά με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και στόχος του επιστολογράφου είναι, να προσεγγίσει  το θέμα της Συλλογικής έκφρασης των Ελλήνων στρατιωτικών και όχι του συνδικαλισμού που αναφέρεται στο δημοσίευμα, φυσικά όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4407/2016, υπό το πρίσμα κάποιου που ασχολείται ενεργά με τον χώρο και βιώνει εκ των έσω την μετάλλαξή του. Σας διαβεβαιώνω ότι, η προσέγγιση του αντικειμένου θα γίνει ευθαρσώς, με αυτοκριτική διάθεση, καθώς και με τη μεγαλύτερη δυνατή δόση αντικειμενικότητας.

Μπαίνοντας κατ’ ευθείαν στην ουσία του θέματος θα επιχειρήσω να παραθέσω εν συντομία το κύριο έργο και τις βασικές επιδιώξεις στις οποίες αποσκοπεί, η λειτουργία των Ενώσεων εν ενεργεία στρατιωτικών και αυτές δεν άλλες από:

–           Τη μελέτη – υποβολή εισηγήσεων και προτάσεων αναφορικά µε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την επιμόρφωση και  εν γένει  τα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς την υπέρβαση των ορίων που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΕΔ.

–           Την προάσπιση της αξιοκρατίας, της ελευθερίας σκέψης, ελευθερίας λόγου, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των δημοκρατικών Ελευθεριών, υπό την αυτονόητη υποχρέωση αυστηρής τήρησης κάθε απορρήτου που σχετίζεται µε την άμυνα και την εθνική ασφάλεια της Χώρας, µε τρόπο που σέβεται την οργανωτική ιεραρχική δομή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ΕΔ.

Επιπλέον θα σας παραθέσω εν συντομία τις βασικές αρχές και αξίες που πρεσβεύουν οι Ενώσεις και αυτές σε γενικές γραμμές είναι: η ισότητα και αξιοκρατία, η διαφάνεια, η παραγωγικότητα, η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, η συλλογικότητα και φυσικά η κοινωνική ευθύνη.

Θα διευκρινίσω για πολλοστή φορά, κι ας γίνομαι κουραστικός σε κάποιους, προς άρση πάσας αμφιβολίας και τυχόν σκόπιμων παρερμηνειών ότι, οι Ενώσεις δεν είναι συνδικαλιστικά σωματεία, δεν διακατέχονται από στείρα συντεχνιακή αντίληψη και νοοτροπία, αλλά αντίθετα επιδιώκουν μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και την ακηδεμόνευτη συζήτηση, την ενθάρρυνση της γόνιμης σκέψης, την ανάδειξη απόψεων και την προβολή προτάσεων, χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες, έτσι ώστε να προάγουν το επίπεδο διαβίωσης και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας (ασφαλιστικό, ωράριο, αμοιβές και επαγγελματική κατάρτιση) για το στρατιωτικό προσωπικό που εργάζεται στις ΕΔ. Η παρέμβαση των Ενώσεων Στρατιωτικών σε θέματα μείζονος αλλά και ελάσσονος σημασίας, αναφορικά με τα προβλήματα των στρατιωτικών, πρέπει να γίνεται με κόσμιο ύφος και ήθος που αρμόζει  στη στρατιωτική δεοντολογία και εκτιμώ ότι είναι, αφ’ ενός πρωτόγνωρη και καινοτόμος, αφ’ ετέρου καταλυτική, διότι κατ’ αυτό τον τρόπο μέσω του ειλικρινούς διαλόγου, με όρους εμπιστοσύνης  και  αλληλοσεβασμού, θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τα στελέχη των ΕΔ.

Για να είναι επιτυχής η όλη αυτή προσπάθεια χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων στρατιωτικών, ανεξαρτήτως κλάδου, βαθμού ή προέλευσης, καθώς επίσης και η συμπαράταξη και συνεργασία των άλλων κλάδων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε δυναμικά και με παρεμβατικό λόγο. Έτσι οι μόνες σκέψεις που κάνω τούτες τις ώρες, δεν είναι άλλες στο μυαλό μου, παρά μόνο, η ενότητα, η αλληλεγγύη και συνεχής – ακούραστος αγώνας για την επίτευξη των στόχων. Αυτό άλλωστε πρεσβεύει και η Ε.Σ.ΠΕ.Θ!

Οι εποχές άλλαξαν! Δεν υπάρχουν πλέον Μεσσίες, δεν υπάρχουν πλέον προσωπικές «ιδιοκτησίες και φέουδα», όπως κάποιοι δυστυχώς διατείνονται και στο δικό μας χώρο της συλλογικότητας. Αν εννοείτε αυτούς στο δημοσίευμα σας, θα σας πω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, δεν προτιθέμεθα να συνάδουμε σε τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες, διότι είναι ξένες προς εμάς.

Εν κατακλείδι και για να μην κουράσω άλλο εσάς και τους αναγνώστες, να σας ενημερώσω ότι, καμία απολύτως εμπλοκή δεν επιδιώκουν και φυσικά δεν νομιμοποιούνται άλλωστε να έχουν οι Ενώσεις, σε θέματα διοικητικής και επιχειρησιακής φύσεως ή σε θέματα εξωτερικής στρατιωτικής πολιτικής, τα οποία εμπίπτουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. Ειδικότερα θα σας έλεγα ότι, οι Ενώσεις αποτελούν τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και το απαραίτητο «θεσμικό αντίβαρο» στην αυθαίρετη δράση των οργάνων της δημόσιας διοίκησης.

Με εκτίμηση,

ΥΠΛΓΟΣ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ε.Σ.ΠΕ.Θ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ