Στρατιωτικός Συνδικαλισμός: Μετά τις ΠΟΕΣ, ΠΟΜΕΝΣ θα έχουμε και τη ΠΟΕΕΔ και «τριχοτόμηση»;

ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Στρατιωτικός συνδικαλισμός περνάει σίγουρα τη «βρεφική» του ηλικία με όλα τα προβλήματα που το συνοδεύουν.

Τα πρώτα βήματα όμως είναι και τα πιο σημαντικά για να μπορέσει να στρώσει περπατησιά σίγουρη και σταθερή. Και εδώ απ΄ότι φαίνεται υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτό καθώς ξεκίνησε μάλλον στραβά και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα και μάλιστα σε μια άσχημη περίοδο γενικότερα για το συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται σε φάση εκφυλισμού. Η κινητικότητα που υπάρχει και πάλι στον στρατιωτικό συνδικαλισμό δημιουργεί λοιπόν σε πολλούς ανησυχία για το κατά που τραβάει.

Μετά τη δικαστική διαμάχη ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ με την επικράτηση της δεύτερης διατήρησε μια κατάσταση διαμοιρασμού των στρατιωτικών μέχρι που ήρθε το νομοσχέδιο του Π. Ρήγα και επέτρεψε τη δημιουργία κι άλλων Ομοσπονδιών και αυτό έφερε κάπως την ηρεμία. Κάποιοι βέβαια προσέβλεπαν (με υποσχέσεις συγκεκριμένων βουλευτών) ότι η κατάσταση θα επανέλθει με την κυβέρνηση της ΝΔ. Απογοητεύτηκαν όμως γρήγορα καθώς η ηγεσία  του ΥΠΕΘΑ διαμηνύει ότι έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον στρατιωτικό συνδικαλισμό.

Η κατάσταση όμως έγινε εκρηκτική με την γνωστοποίηση ότι ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έχει στα σχέδια να συζητήσει τη δημιουργία «Σώματος Υπαξιωματικών» ξεσηκώνοντας πολλές αντιδράσεις. Αυτό όμως ταυτόχρονα λειτούργησε και ως καταλύτης εξελίξεων και να βγουν στην επιφάνεια υποβόσκουσες εσωτερικές διαφωνίες.

Πάντα όμως κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή και αυτός ήταν ο Θωμάς Ντιντιός πρόεδρος της ΕΣΠΕΛ της μεγάλης και δραστήριας, είναι η αλήθεια, Ένωσης της Λάρισας και στέλεχος της ΠΟΜΕΝΣ ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε ανοιχτή Ημερίδα για το θέμα του Σώματος Υπαξιωματικών.

Η Ημερίδα πήρε γρήγορα πανελλαδική διάσταση και μετατράπηκε σε βήμα συμπόρευσης κάτω από ένα κοινό ζήτημα. Η ΠΟΕΣ είναι η αλήθεια σήκωσε το γάντι και στελέχη της παρευρέθηκαν στην Ημερίδα και έκαναν ένα βήμα παραπάνω καλώντας την επόμενη να συζητήσουν από κοινού. Η ΠΟΜΕΝΣ από την άλλη αντιμετώπισε την πρωτοβουλία του Λαρισαίου συνδικαλιστή με μεγαλύτερη νευρικότητα προχωρώντας σε καθαίρεσή του από τις υψηλές θέσεις που κατείχε.

Έτσι οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις που προϋπήρχαν πύκνωσαν και πλέον ακούγεται ολοένα και πιο σοβαρά η πιθανότητα δημιουργίας και τρίτης Ομοσπονδίας με την επωνυμία ΠΟΕΕΔ, (δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για την ακριβή σημασία των αρχικών) όπως ακούγεται, εκμεταλλευόμενη το νόμο Ρήγα. Ουσιαστικά θα μιλάμε για τη μεγάλη πρωτοτυπία να έχουμε τριχοτομημένο συνδικαλιστικά έναν ολόκληρο κλάδο και μάλιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι διαφορές όμως όπως φαίνεται είναι αγεφύρωτες και η κίνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά δεν προξένησε εντύπωση και η δεύτερη ανοιχτή ημερίδα που διοργανώνει η ΕΣΠΕΛ αυτή τη φορά για τα πολλά ανοιχτά θέματα που αφορούν τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Όπως πολλοί λένε οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες στον στρατιωτικό συνδικαλισμό χωρίς κανείς να πει με σιγουριά το πως θα καταλληχθεί.

Είναι όμως σίγουρο ότι αυτό το τριχοτομημένο περιβάλλον δε βοηθάει καθόλου στη διατήρηση της ενότητας αν και όποιος παρατηρήσει όλες οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις παλεύουν κάτω από τα ίδια αιτήματα και για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την αντιμετώπιση και τη διεκδίκηση όπως υπάρχει στο γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του χαρακτήρα των Ένοπλων Δυνάμεων δεν υπάρχει καμία μεγάλη διαφοροποίηση.

Οπότε είναι πραγματικά εύλογο το ερώτημα: «Τι έχουν να χωρίσουν» και πρέπει να υπάρχουν τρεις Ομοσπονδίες;

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Είναι όμως σίγουρο ότι αυτό το τριχοτομημένο περιβάλλον δε βοηθάει καθόλου στη διατήρηση της ενότητας αν και όποιος παρατηρήσει όλες οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις παλεύουν κάτω από τα ίδια αιτήματα και για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την αντιμετώπιση και τη διεκδίκηση όπως υπάρχει στο γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του χαρακτήρα των Ένοπλων Δυνάμεων δεν υπάρχει καμία μεγάλη διαφοροποίηση. Οπότε είναι πραγματικά εύλογο το ερώτημα: «Τι έχουν να χωρίσουν» και πρέπει να υπάρχουν τρεις Ομοσπονδίες; ΠΗΓΗ: https://armynow.gr […]

  2. […] Είναι όμως σίγουρο ότι αυτό το τριχοτομημένο περιβάλλον δε βοηθάει καθόλου στη διατήρηση της ενότητας αν και όποιος παρατηρήσει όλες οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις παλεύουν κάτω από τα ίδια αιτήματα και για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν διαφορές ως προς την αντιμετώπιση και τη διεκδίκηση όπως υπάρχει στο γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του χαρακτήρα των Ένοπλων Δυνάμεων δεν υπάρχει καμία μεγάλη διαφοροποίηση. Οπότε είναι πραγματικά εύλογο το ερώτημα: «Τι έχουν να χωρίσουν» και πρέπει να υπάρχουν τρεις Ομοσπονδίες; ΠΗΓΗ: https://armynow.gr […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ