Στρατιωτική Αεροπορία: Η τελευταία αποστολή της Γ’ Μοίρας

Στρατιωτική Αεροπορία: Σαν σήμερα το 1922 η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων πραγματοποίησε από την Πάνορμο (Μικρά Ασία) την τελευταία της αποστολή.
Αναγνώρισε τις περιοχές των λιμνών Μανιάδας και Αρτυνία – Μιχαλίτσι – Καρά Νταγ και διαβίβασε τις πληροφορίες στο Γ’ Σώμα Στρατού.
Την ίδια ημέρα μεταστάθμευσε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τη Δ’ Μοίρα.


Την 20η Δεκεμβρίου 1919 οργανώθηκε η Διεύθυνση Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατιάς (ΔΑΥΣ), που ενσωμάτωσε όλες τις αεροπορικές δυνάμεις στη Μ. Ασία. Επιπλέον, οι Μοίρες 532, 533 και 534 μετονομάστηκαν σε Α΄, Β΄ (στο Καζαμίρ) και Γ΄ (στην Πάνορμο) Μοίρες Αεροπλάνων αντίστοιχα, με τυπική δύναμη 8-12 αεροσκάφη καθεμιά.


 
Οι ήρωες Αεροπόροι της περιόδου 1919-1922 είναι ελάχιστα γνωστοί.
Πιλότοι όπως οι Δημήτρης Μάρακας, Γεώργιος Μαμαλάκης, Μιχάλης Πετροπουλέας κ.α., εκτέλεσαν επικίνδυνες αποστολές, σε όλες τις φάσεις και τα μέτωπα.
Από τους παρατηρητές ξεχώρισαν ιδιαίτερα ο Υπολοχαγός Δημήτριος Παπαναστασίου και ο Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Δέας.
Από τα πληρώματα της ΝΑΜΣ(Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης) ξεχώρισε ο παράτολμος αεροπόρος Αθανάσιος (Θάνος) Βελούδιος, ο οποίος την 25η Ιουνίου 1920 προσγείωσε το αεροπλάνο του μέσα στον περίβολο της Οθωμανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, στην Προύσα και ύψωσε στον ιστό της την Ελληνική σημαία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ