Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Συντονισμένα στη πενταμερή για το Κυπριακό

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο συντονισμός των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης των δύο Κυπριακών κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ήταν τα βασικότερο – μεταξύ άλλων – θέμα που εξετάστηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναδιαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι παραμένει “κορυφαία εθνική προτεραιότητα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε και θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται “στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο” ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής προς όφελος όλων των Κύπριων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως μόνη βιώσιμη λύση, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και όρισε τα χαρακτηριστικά της τα οποία όπως είπε είναι “απαράβατα”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα χαρακτηριστικά αυτά είναι “πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Και πρόσθεσε ότι προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Επίσης κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπήρξε πλήρης συναντίληψη ότι “το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ