Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α: Όχι περικοπές στις συντάξεις χηρείας! – ΦΩΤΟ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α. Διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας.

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞ.Ι.Α», που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί στις συντάξεις χηρείας. Φωνάζοντας δυνατά «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και κουνώντας μαύρες σημαίες οι γυναίκες του Συλλόγου «ΑΞ.Ι.Α» έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν σύζυγοι θανόντων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ στο πλευρό τους σε ένδειξη συμπαράστασης βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αυτό που απαιτούν και δεν επαιτούν όπως τόνισαν οι γυναίκες – μέλη του συλλόγου είναι την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίστηκε με το νόμο 4387 του 2016 και τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Παράλληλα ζητούν την επίσπευση έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων, καθώς – όπως σημειώνουν – μέχρι σήμερα εκδίδονται με το σταγονόμετρο.

Το Armynow.net ήταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α και μίλησε με τα μέλη του.

Η Χριστίνα Τσέτουρα, γενική γραμματέας τους Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α μας είπε: «Είμαστε εδώ για ακόμα μία φορά μαζί με τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Γιατί οι συντάξεις χηρείας δεν ξεχωρίζουν επάγγελμα. Μαζί με όλο τον κόσμο να διαδηλώσουμε και να πούμε ότι θέλουμε το ηλικιακό κριτήριο επιτέλους να πάψει να ισχύει γιατί ο θάνατος δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Θέλουμε το  50% να γίνει 70%. Γιατί όλες οι συντάξεις έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις με αποτέλεσμα οι συντάξεις οι οποίες βγαίνουν να είναι επιδόματα».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει και είναι τα όρια γάμου που έχουν τεθεί. Όπως τόνισε: «Θέλουμε να πάψουν να ισχύουν τα όρια γάμου. Πέντε χρόνια όρια γάμου εμείς ζητάμε να πάνε τουλάχιστον τρία ή να μην ισχύουν και καθόλου. Μπορούμε να ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσει ο θάνατος. Γνωρίζει η κυβέρνηση από πριν πότε θα πεθάνει ένας άνθρωπος και έχει θέσει αυτά τα όρια. Εμένα ο σύζυγός μου πέθανε ξαφνικά από τροχαίο. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να υπολογίσουμε».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον νόμο Κατρούγκαλου που έφτασε τις συντάξεις χηρείας στα επίπεδα που είναι σήμερα, η Χρ. Τσέτουρα σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει μια πολύ εχθρική αντιμετώπιση απέναντί μας. Δείχνει ένα πολύ σκληρό πρόσωπο, χτυπάει το θεσμό της οικογένειας. Χτυπάει τη ραχοκοκαλιά, τη μάνα που μεγαλώνει τα παιδιά της και θυσιάζεται μας έχουν αναγκάσει να βρισκόμαστε στους δρόμους κι όχι μόνο εμείς. Διότι αν συνεχίσει να ισχύει η κατάργηση ουσιαστικά, της σύνταξης χηρείας, αυτή θα είναι η πόρτα που θα ανοίξει και για τις επόμενες συντάξεις. Όλοι είμαστε εδώ και για τις επόμενες συντάξεις για τον κόσμο που θα έρθει στην ίδια κατάσταση με εμάς. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους και να ζητάμε το δίκαιό μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ