Συμβούλιο της Ευρώπης: Αμφισβητεί τη σκοπιμότητα δημοψηφίσματος στην Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αμφισβητεί τη σκοπιμότητα δημοψηφίσματος στην Τουρκία, μεταδίδει ο Νίκος Ρούσσης από το Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Κλίμα αμφισβήτησης, στο υπό διεξαγωγή δημοψήφισμα στην Τουρκία, για την συνταγματική αναθεώρηση, δημιουργεί απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των σχέσεων Τουρκίας-Συμβουλίου της Ευρώπης, που δεν έτυχε της δέουσας προβολής και δημοσιότητας στην Ευρώπη.

Στην δήλωση της η Επιτροπή συμπεραίνει ότι, αν εγκριθεί από τον τουρκικό λαό το προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου 2017 δημοψήφισμα, θα οδηγήσει σε μία βαθειά αλλαγή το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, που θα περάσει από την κοινοβουλευτική στην προεδρική δημοκρατία.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της διεξαγωγής ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σημειώνει, μάλιστα, με ανησυχία ότι ήταν πολύ γρήγορη η διαδικασία για την έγκριση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο τουρκικό κοινοβουλίου όπου, όπως τονίζεται, παραβιάσθηκε το απόρρητο της ψηφοφορίας, δεν υπήρξε συνεχής μετάδοση όλων των συζητήσεων στην τηλεόραση και δεν προϋπήρξε καμία δημόσια διαβούλευση, για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η Επιτροπή εκφράζει ευθέως τις σοβαρές ανησυχίες της, για το κατά πόσον το αναθεωρημένο Σύνταγμα – που θα χορηγήσει εκτεταμένες εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – θα εγγυάται το διαχωρισμό των εξουσιών, τη διεξαγωγή των ελέγχων και ισορροπιών και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Αυτή η συνταγματική αναθεώρηση θα στερούσε επίσης από το κοινοβούλιο ενα μεγάλο μέρος από τον θεμελιώδη ρόλο του στη θέσπιση νόμων και την εποπτεία της εκτελεστικής εξουσίας, τονίζεται ιδιαίτερα στην απόφαση-δήλωση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή καλεί τις τουρκικές αρχές, να διασφαλίσουν ότι η οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα είναι σύμφωνη με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βενετίας αλλά και τις αρχές που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε περίπτωση που οι τουρκικές αρχές δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, η Επιτροπή εκφράζει τον φόβο ότι , η συνολική νομιμότητα της διαδικασίας – και του ίδιου του νέου συντάγματος – θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ