Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ: Τζάμπα μάγκας ο Ερντογάν

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ –

ΤΖΆΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΆΝ

1. Το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη κατά την συνέντευξη τύπου επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δίχως όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας 147 φορές. Ο λόγος είναι ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, δεν είχε το καταλληλότερο κλίμα υπέρ της Τουρκίας ώστε να τολμήσει να μιλήσει για τα νησιά του Αιγαίου. Δεν είχε ούτε την τόλμη ούτε την διεθνή νομιμοποίηση να μιλήσει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία  έχει διεθνώς θέματα και δεν θέλησε να ανοίξει και άλλα μέτωπα λόγω της  στάσης της κυρίως στον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο υπέρ της Ρωσίας.

Εάν το έκανε κατά την διάρκεια της συνόδου, εκτιμάται ότι η Ελληνική Πλευρά ήταν έτοιμη με στοιχεία και αποδείξεις.

Σημαντικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είχαν δυσανασχετήσει όταν η  Τουρκία επί 5 μήνες εμπόδιζε την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

2. Για τα προγράμματα PESCO της ΕΕ και την δέσμευση Σουηδίας Φινλανδίας να βοηθήσουν την Τουρκία (to support the fullest possible involvement), απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών ώστε να έχει πρόσβαση η Τουρκία. Επομένως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να μπλοκάρουν την Τουρκία με veto να απέχει από τα προγράμματα αυτά της ΕΕ.

3. Η αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ για Ρωσία και Κίνα οδηγεί πλέον το ΝΑΤΟ σε μια αντιπαράθεση Δύσης Ανατολής γενικότερα (ανεξάρτητα εάν η Τουρκία θα είναι active ή όχι στο ΝΑΤΟ). Αναγράφεται επίσημα και η Κίνα πλέον ως απειλή σε ότι αφορά τον εξοπλισμό της με πυρηνικά όπλα και την εμπλοκή της στην Ταιβάν.

4. Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης από περίπου 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας που αποτελεί και την ’’μεγαλύτερη αναδιάταξη της συλλογικής μας άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο’’.

5. Σε ότι αφορά την αγορά των 40 F16 VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών F 16, η Τουρκία πήρε μόνο την υπόσχεση από τον Μπάιντεν ότι θα κάνει μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο. Στο κογκρέσο τα πράγματα είναι δύσκολα για την Τουρκία διότι η πρόταση μπορεί να μην εγκριθεί όπως έγινε πριν 8 μήνες όταν το κογκρέσο απέρριψε ξανά την πρόταση της Κυβέρνησης,   όταν 41 μέλη του κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Μπλινκεν κατηγορώντας την Τουρκία για την εισβολή στην Συρία.

Επιπλέον εμπόδιο για την Τουρκία προκειμένου να αγοράσει και εκσυγχρονίσει F 16 η CAATSA – Countering America’s Adversaries Through Sanctions που  είναι ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας αλλά και Τουρκίας.

6. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συζήτησαν επιπλέον για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Επιπλέον για την σημασία που έχει να αρθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και να ομαλοποιηθεί η αγορά σιτηρών όπου εμπλέκεται η Τουρκία λόγω των στενών του Βοσπόρου. Η συνέπειες της αύξησης της τιμής  των καυσίμων αλλά και προϊόντων παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική δύναμη των χωρών της Δύσης

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Κούσαντα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ


 

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ