Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με «ελληνοτουρκική» ατζέντα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρίσκονται στη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου
 
 
Με κύριο θέμα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία αλλά και μετά τη συνάντηση Αποστολάκη – Ακάρ στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί σήμερα, στο υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η δηλωμένη θέληση των δύο ηγετών να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η εφαρμογή του Μνημονίου Γιλμάζ-Παπούλια του 1988, θα αποτελέσουν σίγουρα τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ του ΥΠΕΞ και των εκπροσώπων των κομμάτων.
Σίγουρα, οι εκπρόσωποι θα ζητήσουν πολλές διευκρινίσεις από τον ΥΠΕΞ για τα όσα έχουν συζητηθεί σε συναντήσεις και συνομιλίες το τελευταίο διάστημα με την τούρκικη πλευρά και κυρίως για το εάν και τι έχει συμφωνηθεί.
Ταυτόχρονα, αυτό που αναμένεται είναι να ζητηθεί και ενημέρωση και για άλλα ζητήματα που τέθηκαν ειδικότερα στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα τούρκικα ανταλάγματα που ζητήθηκαν για δημιουργία μιναρέ στο φετιγιέ τζαμί στην Αθήνα αλλά και για τους μουφτήδες της Θράκης. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα καλεστεί να ανοίξει τα χαρτιά του και για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο που πρόσφατα δήλωσε ότι θα είναι αποφασισμένο να γίνει μέχρι το καλοκαίρι.
Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν με φόντο τις τούρκικες κινήσεις με το δεύτερο γεωτρύπανο να έχει περάσει πλέον στην Αν. Μεσόγειο συνοδευόμενο πολεμικών πλοίων και τις δηλώσεις ότι θα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή της Κύπρου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προβολή ισχύος από τη πλευρά της τουρκίας προπαγανδίζοντας καθημερινά την μεγάλη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αισθανθεί κάποια ιδιαίτερη αποκλιμάκωση με τις παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο να συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την συνεχιζόμενη κρίση Τουρκίας και ΗΠΑ ανοιχτά τα ζητήματα της Συρίας αλλά και της αγοράς των S-400 από την Ρωσία και το μπλοκάρισμα των F-35 αλλά και τις δημοτικές εκλογές που δημιουργούν σχετική νευρικότητα στον Ερντογάν, είναι σίγουρο ότι η συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τέλος, στο συμβούλιο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ,  θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit, καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ