Οι συνέπειες της προκλητικότητας του Ερντογάν και τι μπορεί να τον αποτρέψει

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟ

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

 

Η εντεινόμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν και του βαθέως κράτους της Τουρκία, δημιουργεί μια σειρά από δύσκολα προβλήματα που δεν αποκλείεται να μας φέρουν σε ρήξη:

1. Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των  δυο χώρων, καλλιεργώντας το μίσος, και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο (και αν) μπορεί να γεφυρωθεί.

2. Γαλουχεί τις νέες γενιές στην Τουρκία με ανθελληνικό μίσος και αυτό θα έχει συνέχεια.

3. Εγκλωβίζει όλο το πολιτικό σύστημα της  Τουρκίας σε μια ανθελληνική πολιτική.

4. Η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, επι μακρόν, μαθηματικά οδηγεί σε ρήξη.

5. Ακόμα και από ατύχημα, μπορεί να προκληθεί  ένα θερμό επεισόδιο,  που θα γενικευτεί,  με απρόβλεπτες διαστάσεις.

6. Εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών χωρίς όριο και οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι.

7. Μας φθείρει και δημιουργήσει ένα αίσθημα κόπωσης στον ελληνικό λαό.

8. Η κόπωση είναι πιθανό να ενισχύσει τους ενδοτιστές που θέλουν κάποια λύση τύπου συμφωνίας των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι ακόμα και μια όχι και τόσο καλή συμφωνία είναι προτιμότερη από τον πόλεμο!

9. Το είδαμε και στα Ιμια, κανένας δεν πρόκειται να μας συμπαρασταθεί σε μια πολεμική αντιπαράθεση για μια … βραχονησίδα! Η Τουρκία, όμως, θα καταγράψει μια νίκη έστω και για το εσωτερικό της ακροατήριο.

10. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να μας οδηγήσει είτε στη Χάγη, είτε σε κάποιου άλλου είδους διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων που προβάλλει η Τουρκία. Και επειδή εμείς ως γνωστόν ακολουθούμε την ηλίθια τακτική του “δεν διεκδικούμε τίποτα”, η μόνη πλευρά που θα έχει κάτι να κερδίσει θα είναι η Τουρκία.

Υπάρχει απάντηση;

Υπάρχει απάντηση από την Ελληνική πλευρά;  Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο κατευνασμός δεν αποτρέπει τον επιτιθέμενο, αντιθέτως τον αποθρασύνει.

Τι μπορεί να τον αποτρέψει; Μόνον αν πειστεί ότι οι απώλειές του, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα πιθανά οφέλη του.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στο έδαφός της, η απάντησή της θα είναι δυσανάλογη και γενική. Με άλλα λόγια θ’ απαντήσει σε όλα τα μέτωπα με ολική δύναμη πυρός.

Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Δεν γνωρίζω, αν είμαστε; Εικάζω, όμως, πως και αν ακόμα είμαστε δεν δείχνουν να έχουν πειστεί οι Τούρκοι για τις προθέσεις μας.

Και κάτι τελευταίο: Επειδή είναι περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία θα υποκινήσει  τις ορδές των μουσουλμάνων που παρανόμως εισήλθαν στη χώρα και αμφιβάλλω αν γνωρίζουμε που βρίσκονται και τι κάνουν, θέλω να ελπίζω ότι αυτοί που πρέπει έχουν και γνώση και σχέδια αντιμετώπισής αυτού του ενδεχομένου.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ