Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ – Συνεδριάζει σήμερα στο Βερολίνο με ερωτηματικό για κυρώσεις στην Τουρκία

Στο Βερολίνο σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»).

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας όπως υποστήριξε και χθες η Σύνοδος θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό Ζοζέ Μπορέλ αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη λίστα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι θα τολμήσουν οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ να προχωρήσουν ή θα κρυφτούν πίσω από τα ξεχωριστά συμφέροντα που έχει η κάθε χώρα με την Τουρκία.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi), όπου θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ.

Την Παρασκευή, κατά το άτυπο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο συζήτησαν, χθες, σε τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

«Διάλογο» ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε στη συνέχεια τηλεφωνικά και με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επεσήμανε ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν υπενθύμισε στον κ. Τραμπ ότι η Τουρκία δεν ικανοποιείται με την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

​Έπειτα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε υποκριτικά πως η χώρα του απέδειξε «με συγκεκριμένες ενέργειες ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να καθιερώσει τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΝΑΤΟ – Γενς Στόλτενμπεργκ: Aποκλιμάκωση των εντάσεων και διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο

Την ανάγκη για «αποκλιμάκωση» των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για «διάλογο» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχει τακτικές συνομιλίες με την Άγκυρα και την Αθήνα επί των πρόσφατων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μίλησα προσφάτως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τον Μάρτιο εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα μέτρα,οποία κι αν αποφασιστούν,ηΜερκελ δεν θα αφήσει να είναι τέτοια που να πονέσουν τον σύμμαχο της Ερτογαν.

  2. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΕΙΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ…ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ