Στρατηγός Ζιαζιάς: Οι ιδεοληψίες “θάβουν” την προτομή του Σχη Δ. Ψαρρού στις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων επί 6 χρόνια

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΡΡΟΣ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ.

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΧΕΤΕ ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ……..

Η μπρούτζινη προτομή του ήρωος Συνταγματάρχη (ΠΖ) Δημητρίου Ψαρρού, που βρισκόταν στην πλατεία Αιγύπτου, μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, εκλάπη το 2013, από κλέφτες που είχαν πρόθεση προφανώς να την πωλήσουν και  εντοπίστηκε το 2016 σε επιχείρηση εμπορίας χαλκού στον Ασπρόπυργο, κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε αποθήκη του Δήμου Αθηναίων. Έκτοτε περιμένει να επανατοποθετηθεί, αλλά εις μάτην. Το θέαμα θλιβερό, η  ακέφαλη προτομή του Συνταγματάρχη Δημήτριου Ψαρρού. Η συγκεκριμένη προτομή είχε τοποθετηθεί στο σημείο αυτό το 1987 , επί δημαρχίας του Δ.Αβραμόπουλου .

Έκτοτε τα γραφειοκρατικά γρανάζια του μηχανισμού του Δήμου Αθηναίων της πλουσιοπάροχης ευχολογίας, της ανέξοδης υποσχολογίας και των ιδεοληψιών, αλλά πάν’ απ’ όλα κομματικής σκοπιμότητας για κωλυσιεργίας, δεν ευοδώθηκε η αποκατάσταση της προτομής επί του μνημείου, διότι φαίνεται, ορισμένοι στη Χώρα μας , αντιλαμβάνονταν την εθνική αντίσταση και μολογούν σήμερα, με ένα ιδιόμορφο δαλτονισμό  κομματικής μεροληψίας και όχι ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον προς όλους αυτούς που έταξαν τη ζωή τους στην υπόθεση της ελευθερίας της Χώρας μας.

Εχει έρθει η ώρα η ελληνική πολιτεία , και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και ξεχωριστά ο κάθε Έλληνας πολίτης,  να προστατεύουν τη μνήμη των ΗΡΩΩΝ μας και των σημαντικών προσωπικοτήτων της Χώρας μας . Όπως σοφά έλεγε ο Κώστας Ουράνης: «Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε, όταν τους λησμονούνε». Το να τους περιφρονούν είναι χειρότερος θάνατος………… Οταν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την Ιστορία της, είναι φυσικό να τη λεηλατεί ο πρώτος παρατυχών παράφρων.

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΡΡΟΣ , ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΔΕΝ ΚΑΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ , ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΥΡΑΓΟΡΗΤΗΣ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ………….., ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ , ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΝΑΝΔΡΑ , ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ «ΑΝΑΝΔΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» -ΠΑΡΑ ΠΟΥ Η ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ- ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΖΗΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΔΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΠΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ  ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ .  ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ .

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΨΑΡΡΟΣ

Δημήτριος Ψαρρός, Έλληνας Συνταγματάρχης  (ΠΒ), ηγετική μορφή της Εθνικής Αντιστάσεως της περιόδου 1941-44 .

Αντιγράφω από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:

«Ο Δημήτριος Ψαρρός σπούδασε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (1912) κατατάχθηκε εθελοντής στο στρατό. Ήταν ένας από τους πρώτους επιτυχόντες στο διαγωνισμό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, απ΄ όπου αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού (1916). Ως Βενιζελικος στις πολιτικές του απόψεις, συμμετείχε στον Στρατό Εθνικής Αμύνης Θεσσαλονίκης. Το 1917 έγινε Υπολοχαγός και το 1919 με το βαθμό του Λοχαγού πήρε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας όπου τραυματίστηκε. Μετά την ανάρρωσή του, το 1920, πήγε στο Παρίσι και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της Γαλλίας. Από τον Απρίλιο του 1921 πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του μικρασιατικού μετώπου και υπηρέτησε ως Διοικητής Πυροβολαρχίας της Χ Μεραρχίας ως το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή υπηρέτησε ως επιμελητής στη Στρατιά Έβρου και στη συνέχεια ως καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, ως οργανωτής του Υπουργείου Αεροπορίας και ως Επιτελάρχης Μεραρχίας. Το 1924 προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη και το 1931 έγινε αντισυνταγματάρχης. Το 1933 τοποθετήθηκε στη Χ Μεραρχία Βερροίας ως Επιτελάρχης και πήρε μέρος στο κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935. Παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης από το οποίο καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση και απόταξη. Παρέμεινε στις φυλακές επί 9 μήνες και στη συνέχεια το 1936, του χορηγήθηκε αμνηστία, επανεγράφηκε στα στελέχη της Εφεδρείας του Στρατού, αφέθηκε ελεύθερος και ασχολήθηκε με το εμπόριο στη Βόρειο Ελλάδα. Με την έναρξη του πολέμου του 1940 υπέβαλλε αλλεπάλληλες αιτήσεις προκειμένου να επανέλθει στο Στράτευμα, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης (1941-44) και τραγικό θύμα των εμφυλίων διενέξεων της εποχής, συνιδρυτής της οργάνωσης Εθνική και Κοινωνική Αναγέννηση (ΕΚΚΑ) και αρχηγός του 5/42 Συντάγματος.…Η  ΕΚΚΑ ήταν μία από τις κύριες ελληνικές μαχόμενες αντιστασιακές οργανώσεις που έδρασαν στη διάρκεια της Κατοχής. Ήταν αντιστασιακή οργάνωση σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1942 από τον δημοκρατικό Βενιζελικό Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό σε συνεργασία με τους πολιτικούς Απόστολο Καψαλόπουλο και Γεώργιο Καρτάλη, νέο πολιτικό και πρώην υπουργό που προερχόταν από τον χώρο του Λαϊκού Κόμματος. Στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης ήταν το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, που συγκροτήθηκε στις 20 Απριλίου του 1943 στην Παρνασσίδα, και ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο θρυλικό ευζωνικό σύνταγμα.,….Ο θάνατος του Ψαρρού σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή : Στις 14 Απρ.1944 ο ΕΛΑΣ συγκέντρωσε δύναμη 1400 ανδρών και επιτέθηκε εναντίον του 5/42 συντάγματος στη θέση Κλήματα Δωρίδος… Μετά τη μάχη οι αιχμαλωτισθέντες αντάρτες του Συντάγματος υπέστησαν βασανιστήρια και εκτελέσθηκαν. Ο Ψαρρός δεν προσπάθησε να διαφύγει όπως του προτάθηκε αλλά αιχμάλωτος παραδόθηκε στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Δημήτρη Δημητρίου (Νικηφόρος) που τον έστειλε με συνοδεία στο συνταγματάρχη Γιώργο Ρήγο, όμως στην διαδρομή εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του «ταγματάρχη» Ζούλα , στις 17 Απριλίου 1944 ανήμερα του Πάσχα, σε μια χαράδρα κοντά στο χωριό Κλήμα Ευπαλίου του νομού Δωρίδος. Ο Ζούλας έγραψε σε έκθεσή του προς το ΚΚΕ ότι εκτέλεσε τον Ψαρρό για να μην υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του 5/42 Συντάγματος. Επιπλέον υποστήριξε ότι την απόφαση την είχε πάρει μαζί με τον Βελουχιώτη, πιθανόν εξυπηρετώντας τις τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες . Ο Βελουχιώτης σε έκθεσή του προς το ΚΚΕ μετά τα γεγονότα αναφέρει ότι ο Ψαρρός σκοτώθηκε στη μάχη. Ο ίδιος ο ΕΛΑΣ δικαιολογήθηκε με δυο ανακοινώσεις και απέδωσε τον θάνατό του στις συνθήκες μάχης. Αποτέλεσε μια από τις μελανότερες σελίδες του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης και επίσημα χρεώθηκε στην ΕΑΜμική ηγεσία (συγκεκριμένα στο Σιάντο).»

Αυτά τα δυσάρεστα – ιστορικά πλέον – γεγονότα που συνέβησαν εξαιτίας μιας μερίδας μισαλλόδοξων  ανθρώπων , πρέπει να παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, έτσι ώστε οι ηγέτες τους να διαπνέονται από άδολα πατριωτικά αισθήματα και ανώτερα πανανθρώπινα ιδανικά. Σήμερα η πλειοψηφία του λαού μας, διαθέτει τα εχέγγυα για να διαμορφώσει κριτική άποψη, κόντρα σε μηχανισμούς που δολίως και τεχνηέντως παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν , συντηρούν την μισαλλοδοξία και την ακρισία στο λαό, για να μπορούν οι μηχανισμού αυτοί να δικαιολογούν την ίδια τους την ύπαρξη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ  , ΠΟΥ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ , ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΣΠΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ  ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ….. ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ .

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ,ΟΜΟΝΟΙΑ,ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ .


Περισσότερα από το Στρατηγό Κωνσταντίνο Ζιαζιά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ