Συντάξεις στρατιωτικών: Έκκληση ΕΣΠΕΗΠ για να αλλάξει ο νόμος

Το σοκ από τις επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού στις συντάξεις στρατιωτικών είναι ισχυρό. Οι στρατιωτικοί της Ηπείρου τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα

Ένα βήμα πριν να ξεκινήσουν τους εράνους για όσες οικογένειες θα βρεθούν στα σίγουρα χωρίς εισόδημα το επόμενο διάστημα βρίσκονται οι στρατιωτικοί ενώ όπως είναι φυσικό και η αγωνία για το μέλλον των οικογενειών τους στην απευκταία περίπτωση που κάτι τους συμβεί κάτι κορυφώνεται.

Η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη για το θέμα παραμένει αναπάντητη αν και έχει κατατεθεί στην βουλή απο τις 20 Δεκεμβρίου κάτι που σίγουρα δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αγωνίας η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να απευθύνει νέα έκκληση στους βουλευτές της Ηπείρου προκειμένου έστω και τώρα να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση, και να αλλάξουν την ρύθμιση για τις συντάξεις στρατιωτικών.

Στην επιστολή τους μάλιστα οι στρατιωτικοί της ΕΣΠΕΗΠ υπογραμμίζουν πως δεν μιλάνε για έναν υποθετικό κίνδυνο αλλά ήδη υπάρχει ανάμεσα τους η πρώτη χήρα στρατιωτικού που κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο.

Για το θέμα έχει άλλωστε ήδη γράψει και το armynow.net .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑΑποκλειστικό: Αυτή είναι η πρώτη χήρα στρατιωτικού χωρίς σύνταξη (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

                Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό καθορίζονται οι προυποθέσεις λήψης  σύνταξη . Συγκεκριμένα αναφέρεται: «σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για την συνταξιοδότηση του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη ο/η επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου»

               Στην περίπτωση όμως που επέλθει ο θάνατος πριν την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας του άλλου συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών (3) ετών. Εάν ο δικαιούχους συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με την συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Οι ανωτέρω ηλικιακοί περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον υπάρχουν προστατευμένα τέκνα ή υφίσταται αναπηρία κατά 67% και άνω.

               Το μέτρο αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία, γιατί πλήττει κυρίως τις οικογένειες όπου εργαζόμενος ήταν μόνο ο εκλιπών σύζυγος και πιο συγκεκριμένα τους  Στρατιωτικούς κυρίως λόγω των συχνών μεταθέσεων και της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού επαγγέλματος τους διότι οι σύζυγοι είτε δεν μπορούν να εργαστούν, είτε εγκαταλείπουν την δουλειά τους για να ακολουθήσουν τον σύζυγο τους.

               Σας ενημερώνουμε ότι ήδη στην περιοχή μας σύζυγος συνάδελφου που πρόσφατα απεβίωσε και η οποία εκπίπτει στις παραπάνω διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου θα μείνει ουσιαστικά χωρίς σύνταξη. Αποτέλεσμα είναι η οικογένεια του να έχει να αντιμετωπίσει πέραν του ψυχολογικού σοκ της απώλειας του και το οικονομικό αδιέξοδο που οδηγείτε από τον ψηφισθέντα Νόμο της Κυβέρνησης.

           Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την τροποποίηση της άδικης διάταξης (άρθρο 12 του Ν.4387/2016) που πλήττει ιδιαιτέρως τις περιπτώσεις όπου η σύζυγος του Θανόντος δεν εργάζεται και που θα βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες συναδέλφων.

ESPEHP1 espehp2

Πρόταση ΕΣΠΕΘ για συντάξεις στρατιωτικών

Παίρνοντας αφορμή απο την ερώτηση του Θανάση Δαβάκη και οι στρατιωτικοί της Θεσσαλίας ζήτουν να αλλάξει ο νόμος και σε ευχαριστήρια επιστολή που έστειλαν στον βουλευτή για την πρωτοβουλία του να ζητήσει την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου σημειώνουν πως για την άρση της υφιστάμενης αδικίας και την αποκατάσταση της περί δικαίου αισθήματος, ζητούν την προσθήκη ένθετης παραγράφου (παρ. 6 με αναπροσαρμογή εν συνεχεία της αρχικής αρίθμησης) στο άρθρο 12 του Ν.4387/2016, με την ακόλουθη διατύπωση:

«6. Προκειμένου για επιζώντα σύζυγο στρατιωτικού που απεβίωσε από φυσικά αίτια, ήτοι ο θάνατος δεν οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας ή ανθρωποκτονία, το ποσό σύνταξης που δικαιούται καταβάλλεται χωρίς ηλικιακό όριο, κλιμακούμενο με βάση τη συνολική διάρκεια του εγγάμου βίου, όπως παρακάτω:

α. Μέχρι δέκα 10 έτη εγγάμου βίου, καταβάλλεται το πλήρες ποσό της σύνταξης που αναλογεί στην/στον επιζώντα σύζυγο, για διάρκεια τριών (3) ετών. Ακολούθως η καταβολή της διακόπτεται µε τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου µε τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της συζύγου.

β. Μετά από τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη εγγάμου βίου, καταβάλλεται σύνταξη σε ποσοστό 50% επί του προβλεπομένου ποσού της σύνταξης που αναλογεί στην/στον επιζώντα σύζυγο με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, χωρίς ηλιακό όριο.

γ. Μετά από τουλάχιστον είκοσι (20) έτη εγγάμου βίου, καταβάλλεται σύνταξη σε ποσοστό 75% επί του προβλεπομένου ποσού της σύνταξης που αναλογεί στην/στον επιζώντα σύζυγο με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, χωρίς ηλιακό όριο.

δ. Μετά από τουλάχιστον εικοσιπέντε (25) έτη εγγάμου βίου, καταβάλλεται σύνταξη σε ποσοστό 100% επί του προβλεπομένου ποσού της σύνταξης που αναλογεί στην/στον επιζώντα σύζυγο με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, χωρίς ηλιακό όριο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ