Συντάξεις στρατιωτικών: Πώς εξαπατούν τους απόστρατους! Η πρόταση Καμμένου

Συντάξεις στρατιωτικών: Απλήρωτοι παραμένουν οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν το 2016. Τι λύση προτείνει ο Καμμένος για την άρση του αδιεξόδου

 

Εμπαιγμός με τις συντάξεις των στρατιωτικών, καθώς η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στην κατάργηση της χορήγησης τρίμηνων αποδοχών στους αποστράτους, τώρα δεν καταβάλλει ούτε την προκαταβολή σύνταξης που δικαιούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντείνοντας όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το αίσθημα του αδιεξόδου και της εξαπάτησης, οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν από τις ετήσιες κρίσεις του 2016 και μετά, δεν έχουν λάβει ούτε σύνταξη ούτε εφάπαξ λόγω αδυναμίας υπολογισμού των συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Αντιμέτωποι με το οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς πόρους για την επιβίωσή τους, οι απόστρατοι περιμένουν στην “ουρά” του ΕΦΚΑ για την απονομή των 100.00 και πλέον συντάξεων που εκκρεμούν, χωρίς καμία στήριξη έπειτα από τόσα χρόνια υπηρεσίας.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” με την υπογραφή της έγκυρης δημοσιογράφου Αγγλικής Μαρίνου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με αίτημά του προς το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να καταβάλλεται η προκαταβολή έναντι σύνταξης από το ίδιο το υπουργείο (και όχι από το ΓΛΚΟ στους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι την οριστική απόφαση απονομής σύνταξης.

 
 

Η πρωτοβουλία του κ. Καμμένου σχετικά με τα αποστρατευόμενα στελέχη αναφέρεται στην καταβολή της προκαταβολής έναντι σύνταξης από τους φορείς μισθοδοσίας του ΥΠΕΘΑ αμέσως μετά την παύση της μισθοδοσίας τους.

Η συγκεκριμένη προκαταβολή θα αναγράφεται στο Φύλλο Διακοπής Μισθοδοσίας και εν συνεχεία θα συμψηφίζεται με τη δικαιούμενη σύνταξη που θα εξάγεται από τον ΕΦΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα για τους μόνιμους στρατιωτικούς που απομακρύνονται από την υπηρεσία τους και θα παρέχονται σε αυτούς τα μέσα για την αντιμετώπιση των αναγκών τους μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξής τους.

 
 

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα παίρνουν με βάση τα στοιχεία του φακέλου τους προκαταβολή σύνταξης αντί της χορήγησης των τρίμηνων αποδοχών.

Συνεπώς ο στρατιωτικός που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης, θα λαμβάνει μέχρι την ημερομηνία έναρξης πληρωμής της οριστικής σύνταξής του προκαταβολή σύνταξης, στο ύψος του 50% του βασικού μισθού του κατά τον χρόνο της αποχώρησής του.

Η προκαταβολή αυτή θα συμψηφίζεται με τα ποσά της οριστικής σύνταξης που θα πληρωθούν αναδρομικά με την πρώτη καταβολή της σύνταξης.

 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ