Συντάξεις χηρείας : Τι θα έπρεπε να κάνει το ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη του

Συντάξεις χηρείας: Αν και οι απώλειες προσωπικού σε καιρό ειρήνης δεν είναι σπάνιες η διαδικασία της απονομής της σύνταξης παραμένει μπλεγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

 

Καμία πρωτοβουλία δεν έχει πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κάνει ταχύτερη και ευκολότερη την διαδικασία για την απονομή σύνταξης στις χήρες θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό συμβαίνει αν και υπήρξαν επί των ημερών της τωρινής διακυβέρνησης πολλά περιστατικά τα οποία είτε είχαν τραγική είτε όχι κατάληξη σίγουρα θα έπρεπε να προκαλέσουν προβληματισμό και να οδηγήσουν στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν υπήρχαν χήρες και ορφανά, πώς θα τα προστάτευε η πολιτεία;».

Ενδεικτικά αναφέρουμε το τραγικό δυστύχημα στο Albacete της Ισπανίας , την συντριβή ελικοπτέρου Απάτσι στα Βρασνά, ευτυχώς με τους χειριστές σώους,  την αναγκαστική προσγείωση στην Λακωνία αεροσκάφους Canadair, και την αναγκαστική προσθαλάσσωση λίγο καιρό αργότερα άλλου στον Ωρωπό, την συντριβή ελικοπτέρου στην Κίναρο με τραγικό απολογισμό και τώρα την πτώση του Χιούι με τα δραματικά της αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γρηγόρης Γερακαράκος: Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας

 




Σε αυτά φυσικά θα μπορούσε να προστεθεί και το τροχαίο δυστύχημα στην Μαλακάσα.

Μέρος αυτών των περιστατικών θα αρκούσε για να ενεργοποιηθεί μια επιτροπή στο ΥΠΕΘΑ που θα ανέλυε και θα έβρισκε απάντηση στο ερώτημα τι κάνουμε στο λεγόμενο «worst-case scenario» – στο χειρότερο σενάριο.

Τι θα έπρεπε να λειτουργήσει αυτόματα αν όλα είχαν πάει όσο χειρότερα είναι δυνατό να πάνε;

Τι κάνουμε αν χρειαστεί η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών;

Αυτό όπως φαίνεται είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απασχολήσει.

 




 

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δόθηκε τον Μάρτιο σε ερώτηση για τους πεσόντες στην Κίναρο.

«Περαιτέρω και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής σύνταξης στα μέλη των οικογενειών των πεσόντων, διαβιβάστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) τρία (3) Αποσπάσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (μετά τον αποχαρακτηρισμό από τη διαβάθμισή τους), καθώς και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά σύμφωνα με το άρθρο 51 του Π.Δ.169/2007.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία ενώ σας επισημαίνω ότι αρμόδιο, σε κάθε περίπτωση, για την απονομή σύνταξης και τον επιμερισμό αυτής στα δικαιούχα μέλη των οικογενειών των πεσόντων Αξιωματικών είναι το Τμήμα Στρατιωτικών Συντάξεων του ΓΛΚ.»

 




 

Σε μια υπόθεση που το ΥΠΕΘΑ, αφού λέει πως έχει και τον κουμπαρά με τα ισοδύναμα γεμάτο λεφτά, θα μπορούσε να την λύσει άμεσα το 2017, ακόμα και με την μορφή βοηθήματος αφού δεν μπορεί να δώσει συντάξεις,  και να διασφαλίζει ανεξάρτητα από το γενικότερο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού την αξιοπρέπεια των οικογενειών των στελεχών του, παραπέμπει ακόμα και σήμερα σε ένα προεδρικό διάταγμα του 2007 και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το οποίο όμως οφείλει να τηρεί τον νόμο όπως ισχύει και όχι να έχει θεμιτές ευαισθησίες.

 




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ